kozmos.hr
Svemir

Međunarodna svemirska postaja produljuje rad do 2030

ISS. Izvor: interestingengineering.com
objavljeno

Jedinstvena platforma niske Zemljine orbite nastavlja unapređivati znanost i istraživanje

Partneri Međunarodne svemirske postaje (ISS) dogovorili su produljenje njezina rada, održavajući neusporedivu platformu za istraživanje mikrogravitacije do 2030. godine, uz kontinuiranu podršku Sjedinjenih Država, Japana, Kanade, zemalja članica ESA-e i Rusije.

Partneri ISS-a obećavaju kontinuiranu podršku

Međunarodnoj svemirskoj postaji, ključnoj platformi za napredna istraživanja mikrogravitacije, odobren je produljeni vijek trajanja. Sjedinjene Države, Japan, Kanada i zemlje Europske svemirske agencije (ESA) obvezale su se podržavati rad ISS-a do 2030. godine, dok je Rusija obećala podršku do 2028. godine. NASA planira surađivati ​​s partnerskim agencijama kako bi osigurala neprekidnu prisutnost u niskoj Zemljinoj orbiti i glatki prijelaz na buduće komercijalne platforme.

Dva desetljeća globalne suradnje i otkrića

Robyn Gatens, direktorica Odjela za Međunarodnu svemirsku postaju u NASA-inom stožeru, istaknula je važnost partnerstva ISS-a u unapređenju znanosti i istraživanja. Produljenje omogućuje kontinuirane koristi od preko 22 godine eksperimenata i demonstracija tehnologije te priprema put za nova otkrića.

Jedinstveni znanstveni centar s globalnim utjecajem

Otkako je lansirana 1998. godine, ISS je ugostila 266 pojedinaca iz 20 zemalja, služeći kao jedinstveni znanstveni centar za istraživanje raznih disciplina. Članovi posade ISS-a proveli su više od 3.300 eksperimenata u mikrogravitaciji, uz pomoć tisuća istraživača na Zemlji. Kako postaja ulazi u svoje treće desetljeće, fokus se prebacuje na maksimiziranje znanstvenih rezultata, pri čemu rezultati nadograđuju prethodni rad i pojavljuju se nove koristi.

Nezapamćena međunarodna suradnja

ISS predstavlja jednu od najkompleksnijih međunarodnih suradnji ikad pokušanih. Svemirska postaja osmišljena je tako da bude međuovisna i oslanja se na doprinose svih partnera, od kojih nijedan ne može samostalno upravljati postajom.

NASA-ine Artemis misije i budućnost svemirskog istraživanja

Uz osiguranu kontinuiranu prisutnost ISS-a na niskoj Zemljinoj orbiti, NASA-ine Artemis misije nastavljaju napredovati, uspostavljajući dugoročnu lunarnu prisutnost za znanstvena istraživanja i istraživanje svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube