kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ledena polica veličine New Yorka na Antarktici urušava se zbog ubrzanog topljenja
Znanost

Ledena polica veličine New Yorka na Antarktici urušava se zbog ubrzanog topljenja

Antarktika. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Ledena polica veličine New Yorka (široka 1200 četvornih kilometara) urušila se na istočnom Antarktiku, području za koje se dugo smatralo da je stabilno i da nije pretjerano pogođeno klimatskim promjenama.

Urušavanje ledene police kod ledenjaka Conger i Glenzer

Po prvi puta je došlo do urušavanja ledene police u hladnoj istočnoj regiji Antarktike. Prošli tjedan temperature su strmoglavo narasle (za gotovo 40 Celzijusa). Radi se o mnogo toplijem periodu od uobičajenog na inače hladnoj Istočnoj Antarktici. Slike koje je snimio satelit prikazuju naglo smanjenje ledenih polica u posljednjih nekoliko godina. Sada se postavlja pitanje koliko je uopće stabilna Istočna Antarktika s obzirom na puno fragilniju zapadnu stranu.

Polica leda koja čuva ledenjake Conger i Glenzer od toplije vode, urušila se između 14. i 16. ožujka, izjavila je znanstvenica za led, Catherine Walker s Oceanografskog instituta Woods Hole. Znanstvenici nikada nisu vidjeli da se to dogodilo u ovom dijelu kontinenta, što događaj čini posebno zabrinjavajućim. “Ledena polica Glenzer Conger vjerojatno je bila ondje tisućama godina, a sada je zauvijek nestala”, dodao je Peter Neff, znanstvenik sa Sveučilišta Minnesota. No problem nije količina leda koja je izgubljena u ovom urušavanju, smatraju Neff i Walker. Znanstvenike brine to što cijela Istočna Antarktika nije onako stabilna kako se prethodno mislilo.


Koliko je stabilna Istočna Antarktika?

Ako se smrznuta voda na Istočnoj Antarktici otopi, to bi moglo podići razinu mora za više od 50 metara. Radi se o pet puta većoj količini leda nego na zapadnoj plohi Antarktika kojoj se inače posvećuje pažnja zbog njene ranjivosti. Helen Amanda Fricker, suravnateljica Polarnog centra Scripps na kalifornijskom sveučilištu San Diego, rekla je da istraživači moraju više vremena posvetiti promatranju istočnog dijela kontinenta.

“Istočna Antarktika počeo se mijenjati. Imamo masovne gubitke”, smatra Fricker. “Moramo znati koliko je svaka od ledenih polica stabilna jer jednom kada nestane, nešto od te vode doći će u San Diego i drugdje.” Znanstvenici su još 1970-ih primijetili da se ova ledena polica, najbliža Australiji, ponešto smanjila. Međutim, nakon 2020. gubitak leda na polici ubrzao se do razine gotovo 50% svakog mjeseca, objašnjava Walker. “Vjerojatno vidimo rezultat dugotrajnog pojačanog zagrijavanja oceana na tom području”, navodi Walker. “samo se topilo i topilo.”

https://kozmos.hr/izazovi-pronalazenja-meteorita-na-antarktici/

Samo su određeni dijelovi u opasnosti

Ipak, jedan stručnjak smatra da se radi samo o dijelu Istočne Antarktike koji je zabrinjavajući. “Većina istočne Antarktike je relativno sigurna i neranjiva, samo što u njoj postoje određeni sektori koji su ranjivi”, rekao je geofizičar British Antarctic Survey Rob Larter. “Ukupni učinak klimatskih promjena na Istočnoj Antarktici jest da se na nekim mjestima lome rubovi ledenih ploča, ali zapravo ima sve više snijega u sredini.”

Prošlog tjedna, ono što se naziva atmosferska rijeka izbacila je mnogo toplog zraka pa čak i kiše umjesto snijega na dijelove Istočne Antarktike, postižući temperature daleko iznad uobičajenih. Najbliža ljudska postaja urušenoj ledenoj polici je australska Casey, udaljena oko 300 kilometara, na kojoj je zabilježeno 5,6 stupnjeva Celzija, što je oko 10 stupnjeva toplije od normalnog. Ipak, Fricker, koji je istraživao drugu stabilniju ledenu policu istočne Antarktike, rekao je da je tamošnja ledena polica “najtiše i najmirnije mjesto koje možete zamisliti”.


https://kozmos.hr/antarkticki-ledeni-greben-larsen-b-raspada-se/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvor:

Jewers C. (25. ožujka 2022.), Antarctic ice shelf the size of New York collapses as climate change crisis continues to hit, Dailymail.co.uk (pristup 26. ožujka 2022.)

Chen S. (25. ožujka 2022.), Ice shelf the size of New York City collapses in East Antarctica, Finance.yahoo.com (pristup 26. ožujka 2022.)

Borenstein S. (25. ožujka 2022.), East Antarctica ice shelf size of New York City collapses amid accelerated melt, AP, Pbs.org (pristup 26. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.