kozmos.hr
Svemir

Kozmos se više ne može skrivati iza Zone izbjegavanja

Kozmos se više ne može skrivati iza Zone izbjegavanja
objavljeno

Naš uvid u kozmos neizbježno je ograničen činjenicom da se nalazimo unutar galaksije prepune međuzvjezdanog plina i prašine. Najuočljivije je to u centralnom području Mliječne staze, gdje je prisutnost prašine toliko izražena da se taj dio ponekad naziva “Zonom izbjegavanja”. U okviru ove zone, naša sposobnost promatranja objekata izvan naše galaksije bila je znatno ograničena, no sada se situacija mijenja.

Unatoč tome što prašina u Zoni izbjegavanja onemogućava prolazak vidljive svjetlosti, infracrveno i radio svjetlo mogu prodirati kroz ovu regiju. Već duže vrijeme koristimo radio i infracrvena promatranja za istraživanje središta naše galaksije, uključujući i promatranje zvijezda koje orbitiraju oko naše supermasivne crne rupe. Nedavno objavljena studija iskoristila je javne svemirske preglede za identifikaciju galaksija unutar Zona izbjegavanja.

VVV

Kako prenos Phys.org, ovaj istraživački rad temelji se na podacima iz javne ankete u blizini infracrvenog spektra VISTA Variables in the Vía Láctea (VVV), prikupljenih pomoću VISTA teleskopa smještenog u Paranal, Čile. Premda je primarni fokus ankete bio na proučavanju globularnih skupina i otvorenih skupova zvijezda, prikupljeni su i podaci o galaksijama u toj regiji. Tim je pristupio identifikaciji galaksija odabirom objekata većih dimenzija iz skupa podataka, a zatim ih filtrirao tražeći one s karakterističnim galaktičkim spektrom. Iako su time propustili mnoge galaksije, njihov je cilj bio identificirati barem neke od njih.


Naknadno su usporedili svoje kandidate s podacima iz Kataloga proširenih izvora 2MASS. Iako 2MASS katalog sadrži oko 1,5 milijuna objekata, samo 271 od njih nalazi se u regiji koju pokriva VVV anketa, pri čemu je tim utvrdio da je samo 182 tih objekata zapravo galaksije. Iako je to relativno mali broj, rezultati su značajni. Slike galaksija snimljene u okviru VVV ankete pokazale su mnogo veće detalje u usporedbi s 2MASS anketom, a ovim radom potvrđeno je 75% galaksija iz 2MASS-a unutar istraživane regije.

Ovo istraživanje predstavlja tek početak u proučavanju galaksija skrivenih Zonom izbjegavanja. Tim planira nastaviti rad koristeći podatke iz VVV eXtended ankete, što bi im omogućilo proučavanje tisuća galaksija. Kako ova studija pokazuje, središnji dio naše galaksije više nije područje koje treba izbjegavati. Iako su izazovi značajni, nagrada je dublje razumijevanje dijela svemira koji je dugo bio skriven od naših pogleda.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.