kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • “Komet desetljeća” proletjet će pored Zemlje u vjerojatnoj prvoj posjeti u 4,5 milijardi godina
Astronomija

“Komet desetljeća” proletjet će pored Zemlje u vjerojatnoj prvoj posjeti u 4,5 milijardi godina

Fotografija C/2021 A1 (Leonard) snimljena od strane Michaela Jägera.
objavljeno

Novootkriveni komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) izazvao je uzbuđenje kod astronoma jer bi trebao biti vidljiv golim okom te će proći relativno blizu Zemlje u listopadu 2024. Ovaj tip kometa vidljiv golim okom rijetka je pojava i događa se otprilike jednom u dvije godine. Međutim, C/2023 A3 mogao bi biti jedan od najboljih kometa desetljeća, prema Peteru Veresu, astronomu na Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku.

Iako se još uvijek promatra kometova orbita, Veres je potvrdio da ne predstavlja prijetnju Zemlji, budući da će mu najbliži pristup biti udaljen više od 70 milijuna kilometara. Trenutno se komet nalazi između Jupitera i Saturna i vidljiv je samo pomoću većih teleskopa. Koma kometa, koja je magloviti omotač oko jezgre kometa, trenutno je jedina vidljiva stvar. Međutim, kada komet bude bliže suncu, sublimacija leda bi mogla podići više prašine s njegove površine, čineći ga svjetlijim i lakšim za uočavanje.

Veres je rekao da su kometi na paraboličnim orbitama, poput C/2023 A3, vrlo brzi u usporedbi s planetima ili asteroidima koji imaju orbite blizu kružnih ili blago eliptičnih oblika. U najbližoj točki Suncu, u perihelu, komet će se kretati brzinom od 67 km/s (149,900 mph). Veres je također spomenuo da se orbita kometa postaje sve poznatija jer se izrađuje sve više promatranja na Centru za mala tijela u Sunčevom sustavu (MPC).

C/2023 A3 prvi je put prijavljen kao nepoznati objekt na stranici Potvrde objekata blizu Zemlje na MPC-u 9. siječnja. Purple Mountain Observatory u Kini prvo je promatrao objekt. Međutim, sljedećih noći nitko drugi ga nije promatrao te je uklonjen s potvrde. Skoro dva tjedna kasnije, 22. siječnja, isti objekt je prijavljen drugim teleskopom, NASA-inim ATLAS South Africa. Budući da nitko nije znao da ga je Purple Mountain Observatory već otkrio, ponovno je objavljen na NEOCP-u. Mnogi su teleskopi pratili promatranja, omogućujući MPC-u da izračuna njegovu orbitu. Konačno, Međunarodna astronomska unija nazvala je komet i pripisala ga Purple Mountain Observatoryu i ATLAS-u te objavila njegovu orbitu i oznaku kao C/2023 A3.

Veres je predložio da bi C/2023 A3 mogao posjetiti unutarnji Sunčev sustav prvi put od nastanka prije 4,5 milijardi godina i da bi tada bio bačen u ambis Oortova oblaka. Komet će biti najbliži Suncu krajem rujna 2024., a dva tjedna kasnije doseći će najbližu točku Zemlji. Komet je sličan još jednom nedavnom kometu, C/2022 E3 (ZTF), zelenom kometu, koji je bio vidljiv ljudima na Zemlji uz pomoć teleskopa i dvogleda.

Iako su kometi poznati po nepredvidljivosti, među astronomima i entuzijastima vlada uzbuđenje zbog nadolazećeg bliskog pristupa C/2023 A3 Zemlji u listopadu 2024. Iako je ovo prvi put da se komet promatra, postoji nada da će biti spektakularan prizor, vidljiv čak i iz predgrađa većih gradova. Međutim, postoji i mogućnost da kometova aktivnost postane hiperaktivna, što bi dovelo do neočekivanog ishoda. Unatoč neizvjesnosti, izgled da se svjedoči kometu koji se pojavljuje samo jednom u desetljeću izazvao je veliki interes i nestrpljenje u astronomskoj zajednici. Kako se komet približava Zemlji, znanstvenici i promatrači neba pazit će na njega kako bi vidjeli kakva iznenađenja može donijeti.

Fotografija u ovom članku prikazuje C/2021 A1 (Leonard) snimljenu od strane Michaela Jägera.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube