Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Jedan jedini – komet NEOWISE

Komet Neowise i meteor iznad jezera Štikada. Autor: Marin Pitton. Facebook link. Instagram link.

Moje prvo sjećanje na neki astro događaj datira još u davnu 1997. godinu.

PRVI SUSRET SA KOMETOM

Još se živo sjećam te večeri kada sam izašao iz kuće I pogledao prema nebu u mrak, te u nevjerici gledao u to nešto što tada nisam ni znao što je bilo. Izgledalo je poput ogromne zvijezde koja iza sebe pušta dugi rep. Bilo je nevjerojatno kako se ta pojava na nebu mogla vidjeti golim okom ispred moje kuće. Bilo je dovoljno samo gledati gore! Nije se micalo (barem se meni nije tako činilo). Tada mi nitko nije objasnio o čemu se radilo. Znam samo da to nisam vidio prije i bio sam uvjeren da to više nikada neću vidjeti.

No, iz znatiželje sam iduću večer izašao vani ne bi li možda opet ugledao tu “zvijezdu”, koja kao da brzo leti nebom pa ostavlja taj trag. Bio sam u šoku kad sam opet to isto ugledao gotovo na identičnom mjestu! Ovaj scenarij se ponavljao tjednima. Tek kasnije sam doznao da se radilo o kometu Hale-Bopp koji je na nebu bio vidljiv gotovo 18 mjeseci!

NEOWISE 2020.

Kad su početkom 2020. počele kružiti priče o kometu Neowise nisam to isprva ozbiljno shvaćao, Bilo je nekoliko kometa prije njega koji su isčeznuli I nisu bili vidljivi golim okom. Takve komete je generalno i teže fotografirati, pa ni za Neowise nisam imao toliki interes.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

No, u lipnju 2020. se naglo povećao interes za Neowise kako mu je prividna magnituda dosegla 3.

Od tada je naglo prividna magnituda počela jačati da bi u srpnju 2020. dosegla magnitudu 1, što ga je učinilo vidljivim golim okom!

FOTOGRAFIRANJE NEOWISE-a

Za prve fotografije Kometa Neowise-a se trebalo ustati dosta rano ujutro.

Još se sjećam večeri prije. Nebo su u sumrak obasjali prekrasni Noktilucentni oblaci (NLC-najviši oblaci na Zemlji) .

NLC i crkva. Autor: Marin Pitton. Facebook link; Instagram link.

Spremio sam opremu, napunio baterije, odredio lokaciju gdje želim ići, navio budilicu u 3 ujutro i otišao ranije u krevet (iako je bilo teško zaspati tu večer..).

Ne mogu vam opisati uzbuđenje koje me obuzelo kad me alarm probudio znajući da je Neowise vani na nebu!

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Oblačenje, spremanje i krećem prema Ninu!

Iz auta se naravno ništa nije vidjelo (gleda se u cestu, a ne u nebo!), ali čim sam izašao iz grada primjetio sam da čitav sjeveri horizont svjetli, kao da sviće zora.. Ništa mi nije bilo jasno. Znao sam da sunce izlazi tek za 2 sata. Također sam znao da ne izlazi na sjeveru odakle je ovo svijetlo dopiralo.

Kad sam parkirao auto i izašao, imao sam što vidjeti..Čitav sjeveri horizont je bio prekriven prekrasnim svjetloplavim i bijelim NLC oblacima. I pogađate- točno iznad njih komet Neowise!!

Stao sam, buljio… došlo mi je da vrištim od sreće..Bilo je to poput privatnog spektakla kojeg će vidjeti tek šačica ljudi s obzirom da nije bilo još ni 3.30 ujutro.

Moram priznati, trebalo mi je hrabrosti i snage da napravim prvu fotografiju. Radi osjećaja strahopoštovanja se nisam mogao tek tako odvažiti fotografirati. No, kad sam se u konačnici odvažio nagrada je uslijedila na ekranu mog fotoaparata…

Nastavak teksta je ispod oglasa.

NLC, komet Neowise i Nin. Autor: Marin Pitton. Facebook link. Instagram link.

NLC, komet Neowise i autor u Ninu. Autor: Marin Pitton.

Šime Barešić, sa kojim sam bio to jutro u Ninu, i ja samo smo se u tišini divili tom ne svakidašnjem prizoru… I dok je Nin još uvijek spavao u meni se probudilo ono dijete iz 1997. kad sam prvi put ugledao komet.

KOMET NEOWISE NA ŠTIKADI

Sad kad sam vidio kako sve to prekrasno izgleda na fotografiji bilo je vrijeme za planiranje fotografiranja kometa u boljim uvjetima što se tiče mraka. Jezero u mjestu Štikada je jedno od meni najdražih lokacija za astro fotografiju, stoga je kao takvo bilo idealno za Neowise!

Kako se naredalo nekoliko oblačnih dana, sve se odgodilo do prve vedre noći.

Ta večer bila je 19.07.2020.! Vedro nebo, prekrasna lokacija na jezeru, komet Neowise! Pa što bi još više tražili povrh toga?! E pa dobili smo i više od toga!

Lov na Mliječni put u ličkom mjestu Frkašić

Stigli smo na jezero nešto ranije kako bi locirali komet i u kom smjeru fotografiramo, te čekali potpuni mrak.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Već nakon prve fotografije sam mogao vidjeti značajnu razliku u detaljima na samom kometu! Rep se vidio bolje a čak se mogao vidjeti i dodatni plavi ionski rep!

Odlučio sam se na seriju fotografija kako bi skupio što više detalja samoga kometa, i olakšao si kasnije samu obradu fotografije.

Tako u tišini sjedimo Šime I ja dok naši fotoaparati “klikaju” kad odjednom tik uz komet Neowise “uleti” prekrasan zeleni meteor!! Pojavio se u tankoj liniji a onda je naglo izgorio i nestajao prema tlu!

U nevjerici što se dogodilo sam kleknuo i uhvatio se za glavu. Znam samo da sam ponavljao “ajme!ajme!ajme!” Kad sam čuo da je fotoaparat odradio tu fotografiju do kraja od sreće sam počeo skakati ko malo dijete! Nisam kogao vjerovati kakvu fotografiju sam imao na fotoaparatu!!

Komet Neowise i meteor iznad jezera Štikada. Autor: Marin Pitton. Facebook link. Instagram link.

Takvi trenutci motiviraju, inspiriraju i djeluju kao gorivo koje pokreće i gura u nove pustolovine..

Dva puta sam izašao fotografirati komet Neowise i oba puta smo se osvjedočili u prizore koje možda više nikad nećemo imati priliku vidjeti, barem ne u toj kombinaciji.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ali tko zna! Tko bi rekao da bi nam 2020. donijela takav astro spektakl i u meni otvorila ogroman apetit ka astro fotografiji!

Hvala Neowise!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Telescope Live je online platforma za sve ljubitelje astronomije i astrofotografije. Nova platforma Nastao je 2016. godine u R&D laboratorijima u Konica Minolti u...

Astronomija

Radionica astrofotografije trodnevni je događaj koji se održava ovaj vikend u Korenici. Radionica osim samog učenja fotografiranja noćnog neba i popratne obrade fotografija, obuhvaća...

Astronomija

Fotografija koju je uslikao svemirski teleskop Hubble prikazuje zvjezdani klaster NGC 330, koji se nalazi kojih 180 000 svjetlosnih godina od Zemlje, unutar Malog...

Astronomija

Koliko je vas pokušalo fotografirati noćno nebo, te ste se neugodno iznenadili kada onih zvijezda koje ste vidjeli golim očima nije bilo na vašim...

Svemir

Grupa astronoma predvođena INAF-om( Italian National Institute of Astrophysics) i Sveučilištem Macquarie, objavila je u Mjesečniku kraljevskog astronomskog društva( Monthly Notices of the Royal...

Astronomija

Ovaj komet je nešto što mi je ostavilo predivnu uspomenu. Imao sam 2 predivne avanture i vrlo rado ću vam ih ispričati! Oko 23h...

Astronomija

Za fotografiranje Mliječne staze najljepše je razdoblje od veljače pa do srpnja, jer se tada nalazi na horizontu, pa se fotografirati može i njezinu...

Astronomija

Lika je za nas astro-fotografe simbol najtamnijeg područja u Hrvatskoj. Kad iste sekunde nakon izlaska iz automobila možete locirati Mliječnu stazu i vidjeti njene...

Oglas