kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineski znanstvenici otkrili novi rezervoar vode na Mjesecu
Svemir

Kineski znanstvenici otkrili novi rezervoar vode na Mjesecu

Letjelica Orion snimila je nevjerojatan pogled na Mjesečevu površinu tijekom jednog od preleta iznad našeg prirodnog satelita (©NASA/Orion/Artemis I).
objavljeno

Kineski istraživači identificirali su novi vodeni rezervoar u lunarnim tlima, pružajući vrijedne uvide u vodeni ciklus na Mjesečevoj površini, otkriće koje bi moglo značajno utjecati na buduće svemirske misije.

Otkriven novi vodeni rezervoar u lunarnom tlu

Kineski znanstvenici izvijestili su u časopisu Nature Geoscience da lunarna tla uzorkovana tijekom misije Chang’e-5 sadrže vodu u obliku staklenih kuglica nastalih udarcima. Prisutnost vode na Mjesečevoj površini dugo je bila tema interesa zbog njezina potencijala za korištenje “in situ” resursa tijekom budućih lunarnih istraživanja i drugih svemirskih misija. Ovo revolucionarno otkriće sugerira da te staklene kuglice djeluju kao dinamički vodeni pufer na Mjesecu, regulirajući priljev i odljev vode nastale solarnim vjetrom.

Mjesečeva voda: Potvrđena i kvantificirana

Brojne lunarne misije potvrdile su prisutnost vode u različitim oblicima na Mjesecu, kao što su strukturalna voda ili vodeni led. Sada nema sumnje da većina Mjesečeve površine sadrži vodu, iako u znatno manjim količinama u usporedbi s Zemljom.

Vodeni ciklus Mjesečeve površine: Nedostajući rezervoar

Iako je postojanje vode na Mjesecu dobro utemeljeno, dosadašnja istraživanja lunarnog tla, vulkanskih stijena i staklastih kuglica nastalih pirom izbacivanjem nisu uspjela objasniti mehanizme zadržavanja, otpuštanja i obnavljanja vode na Mjesečevoj površini. To sugerira da nepoznati hidratizirani sloj ili rezervoar unutar lunarnog tla igra ključnu ulogu u održavanju vodenog ciklusa na Mjesečevoj površini.

Staklene kuglice nastale udarcima: Ključ za otkrivanje lunarnih vodenih rezervoara

Pod vodstvom profesora HU Sena iz Kineske akademije znanosti (CAS) Instituta za geologiju i geofiziku (IGG), doktorand HE Huicun predložio je da bi staklene kuglice nastale udarcima, uobičajeni element u lunarnim tlima, mogle pružiti uvide u nepoznati hidratizirani sloj unutar lunarnog tla. Kako bi otkrio i karakterizirao taj nedostižni vodeni rezervoar na Mjesečevoj površini, HE Huicun proveo je sveobuhvatno ispitivanje staklenih kuglica nastalih udarcima prikupljenih tijekom misije CE5.

Solarni vjetrovi: Izvor lunarnog vodnog rezervoara

Analiza staklenih kuglica nastalih udarcima iz misije CE5 otkrila je da voda unutar kuglica potječe od solarnog vjetra. Kuglice su pokazale homogene kemijske sastave i glatke izložene površine, s negativnom korelacijom između količine vode i izotopskog sastava vodika.

Spužvasti pufer za vodeni ciklus na Mjesečevoj površini

Istraživači su otkrili da staklene kuglice nastale udarcima djeluju poput spužve, pružajući pufer vodenom ciklusu na Mjesečevoj površini. Procijenjena količina vode koju ove kuglice doprinose lunarnim tlima kreće se između 3,0 x 10^11 kg i 2,7 x 10^14 kg. Prema profesoru HU, “Ovi rezultati ukazuju na to da su staklene kuglice nastale udarcima na površini Mjeseca i drugih tijela bez zraka u solarnom sustavu sposobne pohranjivati vodu nastalu solarnim vjetrom i oslobađati je u svemir.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube