kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina razvija dvostruko više vjetroelektrana i solarnih elektrana nego ostatak svijeta
Svemir

Kina razvija dvostruko više vjetroelektrana i solarnih elektrana nego ostatak svijeta

Kina razvija dvostruko više vjetroelektrana i solarnih elektrana nego ostatak svijeta
objavljeno

Kina nastavlja biti globalni lider u razvoju obnovljivih izvora energije, navodi se u novom izvješću Global Energy Monitora (GEM), nevladine organizacije sa sjedištem u San Franciscu.


Impresivni rast kapaciteta

Prema podacima objavljenim u četvrtak, Kina trenutno ima u izgradnji 180 gigavata (GW) solarnih elektrana i 15 GW vjetroelektrana. Kako prenosi Interesting Engineering, kupni kapacitet vjetroelektrana i solarnih elektrana u izgradnji doseže nevjerojatnih 339 GW, što je gotovo dvostruko više od ukupnog kapaciteta ostatka svijeta zajedno. Usporedbe radi, Sjedinjene Američke Države imaju u izgradnji samo 40 GW.

Istraživači su se usredotočili na solarne farme s kapacitetom od 20 megavata (MW) ili više, koje izravno napajaju elektroenergetsku mrežu. Ova metodologija implicira da stvarna količina solarne energije u Kini može biti značajno veća, budući da male solarne farme čine oko 40% ukupnog solarnog kapaciteta zemlje.

Kina je posljednjih godina zabilježila izvanredan porast razvoja obnovljivih izvora energije, zahvaljujući snažnoj vladinoj podršci. Predsjednik Xi Jinping naglašava potrebu za “novim kvalitetnim proizvodnim snagama”, što podrazumijeva prelazak na više tehnologije i inovacija u gospodarstvu. Njegov plan uključuje zeleni sektor kao ključni dio tih novih proizvodnih snaga.


Između ožujka 2023. i ožujka 2024., Kina je instalirala više solarne energije nego u prethodne tri godine zajedno i više nego ostatak svijeta za 2023. GEM analitičari predviđaju da će Kina do kraja 2024. dosegnuti 1.200 GW instaliranog kapaciteta vjetra i sunca, što je šest godina ispred vladinog cilja.

Izazovi i budući ciljevi

Unatoč impresivnim brojkama, postizanje ovih ciljeva samo je dio izazova. Analitičari upozoravaju da će Kina trebati još više kapaciteta obnovljive energije kako bi postigla svoj ambiciozni cilj smanjenja ugljične intenzivnosti ekonomije za 18%. Ugljična intenzivnost mjeri količinu emisija CO2 proizvedenih po kilovatsatu proizvedene električne energije.

Prethodne studije sugeriraju da će Kina morati instalirati između 1.600 GW i 1.800 GW energije vjetra i sunca do 2030. kako bi postigla cilj da 25% ukupne energije dolazi iz nefosilnih izvora. Od 2020. do 2023. godine, samo 30% rasta potrošnje energije pokriveno je obnovljivim izvorima, što je znatno manje od ciljanih 50%.

Iako obnovljivi izvori energije brzo rastu, Kina se suočava s velikim izazovima. Analiza GEM-a i Centra za istraživanje energije i čistog zraka pokazala je da su odobrenja za nove termoelektrane na ugljen porasla četiri puta od 2022. do 2023. u usporedbi s prethodnim petogodišnjim razdobljem od 2016. do 2020.

Ovaj porast odobrenja za termoelektrane na ugljen dogodio se unatoč obećanju iz 2021. da će “strogo kontrolirati” nove projekte termoelektrana na ugljen. Osim toga, ukupni rast potrošnje ugljena povećao se s prosječno 0,5% godišnje na 3,8% godišnje između tih razdoblja.

Geopolitičke napetosti, poput rata u Ukrajini, povećale su zabrinutost za energetsku sigurnost diljem svijeta. Veliki nestanci struje u dijelovima Kine posljednjih godina također su dodatno pojačali ove zabrinutosti, navodeći dužnosnike da ugljen smatraju pouzdanim izvorom energije za rješavanje nepredvidivosti obnovljivih izvora energije.

Potreba za boljim skladištenjem energije i fleksibilnošću mreže

Iako su sektori čiste energije postali glavni pokretač kineskog gospodarskog rasta, čineći 40% rasta BDP-a u 2023. godini, ugljen ostaje ključna komponenta energetske strategije zemlje.


Kako bi učinkovito iskoristila sve veću količinu čiste energije koju proizvode kineske vjetroelektrane i solarne farme, analitičari naglašavaju potrebu za boljim rješenjima za skladištenje energije i fleksibilnošću mreže. Prepoznajući ovaj izazov, kineska vlada je litij-ionske baterije što predstavlja povećanje od 364% u odnosu na 2022. godinu.identificirala kao jednu od “nove tri” tehnologije ključne za visoko kvalitetan rast, uz električna vozila i solarne panele.

U 2023. godini, Kina je uložila 11 milijardi dolara u baterije povezane s mrežom,

GEM izvješće također je istaknulo kinesku učinkovitost u izgradnji planirane infrastrukture za obnovljive izvore energije. Trenutno je u izgradnji 339 GW vjetroelektrana i solarnih projekata, što predstavlja trećinu predloženih projekata, daleko iznad globalne stope izgradnje od 7%.

“Kineski energetski plan obnovljivih izvora dvostruko je veći od ostatka svijeta,” istaknuo je Li Shuo. “Ali pitanje koje bismo si sve više trebali postavljati je, zašto ostatak svijeta tako sporo napreduje?”

Pratite Kozmos na Google Vijestima.