kozmos.hr
Svemir

Kako izbaciti pulsar iz galaksije?

autor
objavljeno

‘Very Large Array’ otkrio je 2019. pulsar koji ‘udara’ toliko snažno da se otprilike 10.000 godina nakon supernove nalazi na čak 53 svjetlosne godine od središta svoje maglice.

Pulsari

Pulsari (od eng. pulsating radio source, tj. pulsirajuće zvijezdu) su neutronske zvijezde. Nastaju kada stara zvijezda eksplodira kao supernova, pa biste očekivali da ćete ih pronaći u središtu njenog ostatka supernove.

Međutim, to nije uvijek slučaj! Astronomi su saznali da su neki pulsari tijekom supernove ‘izbačeni’ izvan nekadašnjeg mjesta zvijezde. njegovog ostatka. Very Large Array otkrio je 2019. pulsar koji ‘udara’ toliko snažno da se kreće brzinom od gotovo 700 kilometara u sekundi. Sustav se još uvijek vidi oko 10.000 godina nakon eksplozije, a navedeni pulsar je već 53 svjetlosne godine od središta svoje maglice!

Kako izbaciti pulsare iz galaksije

Snažna magnetska polja neutronske zvijezde mogu stvoriti svijetle snopove radio svjetlosti, a ako te zrake pomiču naš put dok se zvijezda rotira, vidimo ih kao pulsare. Budući da je brzina vrtnje pulsara toliko pravilna, radioastronomi mogu vrlo precizno izmjeriti njihov položaj i kretanje da čak mogu vidjeti učinke gravitacijskih valova na binarne pulsare.


Kada supergigantska zvijezda dođe do kraja svog života, eksplodira kao sjajna supernova. Dok vanjski slojevi zvijezde budu izbačeni u Svemir, stvarajući maglicu, plin i prašinu poznatu kao ostatak supernove, istovremeno središte zvijezde kolabira na sebe, tvoreći neutronsku zvijezdu ili pulsar.

Iz tog razloga, pulsari se najčešće nalaze u blizini središta ostataka supernove poput pulsara u Rakovoj maglici. Međutim, ponekad se mladi pulsar može pronaći izvan njegove maglice. Ako supernova ne stisne neutronsku zvijezdu ravnomjerno u svim smjerovima, pulsar dobiva udarac u nekom smjeru.

Summer Ash iz Nacionalnog radioastronomskog opservatorija u kratkom videu govori o fenomenu ‘izbacivanja pulsara’ iz galaksije:

Znanstvenici ne mogu odgonetnuti izvor tajanstvenog radio-signala iz središta Mliječne staze

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Aubrey Clarke (3. siječnja 2022.), „Do You Want To Kick A Pulsar Out Of The Galaxy? Here’s How! [Watch],“ sciencetimes.com (pristup 4. siječnja 2022.)

Bill Saxton (3. siječnja 2022.), „Video: How to kick a pulsar out of the galaxy,“ phys.org (pristup 4. siječnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.