kozmos.hr
Astronomija

Jesu li neki krateri na Mjesecu posljedica interstelarnih udara?

Letjelica Orion snimila je nevjerojatan pogled na Mjesečevu površinu tijekom jednog od preleta iznad našeg prirodnog satelita (©NASA/Orion/Artemis I).
objavljeno

Nedavno objavljeno istraživanje baca novo svjetlo na mogućnost da su neki od mjesečevih kratera nastali uslijed udara objekata iz međuzvjezdanog (interstelarnog) prostora. Ovo otkriće, koje se temelji na analizi dva interstelarna objekta – asteroida ‘Oumuamua otkrivenog 2017. i Komete 2I/Borisov iz 2019. godine, sugerira da asteroidi i komete iz drugih zvjezdanih sustava povremeno prolaze kroz Sunčev sustav.

Autori studije, Daniel Chang, Cheng-Han Hsieh i Gregory Laughlin, u svom radu objavljenom u časopisu Research Notes of the AAS, predlažu način kako odrediti koji su mjesečevi krateri nastali uslijed udara interstelarnih objekata. Prema njihovim riječima, mladi, mali krateri s velikim količinama taline, smješteni blizu mjesečevog ekvatora, najvjerojatnije su nastali udarom takvih objekata.

Analiza i predviđanja

Istraživači ističu da bi izbor mladih kratera, mlađih od 3 milijarde godina, povećao vjerojatnost identifikacije kratera nastalih uslijed udara interstelarnih objekta (ISO) za čak 20 puta u usporedbi s nasumičnim odabirom. Nadalje, fokusirali su se na kratera s manjim promjerom od 300 metara koji sadrže vidljive tragove visokobrzinske taline, što ukazuje na to da su nastali uslijed udara asteroida ili kometa velike brzine. Takvi krateri čine 15% populacije kratera na Mjesecu. Autori također savjetuju da se odbace krateri nastali vertikalnim udarom i fokusiraju na one bliže ekvatoru.


Kao zaključak, istraživači napominju da, iako krateri nastali od drugih izvora i dalje znatno nadmašuju one generirane od strane ISO-a, proučavanje ovih posebnih kratera može pružiti vrijedne informacije o međuzvjezdanom prostoru. Identifikacija i analiza ostataka objekata iz drugih solarnih sustava na Mjesecu mogla bi nam omogućiti uvid u karakteristike drugih zvjezdanih sustava, bez potrebe za provođenjem dugotrajnih i skupih međuzvjezdanih misija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.