kozmos.hr
Znanost

Jesmo li korak bliže nuklearnoj fuziji?

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
autor
objavljeno

Nakon nekoliko važnih koraka u razvoju i razumijevanju nuklearne fuzije postavlja se pitanje jesmo li blizu realizacije fuzijske nuklearne elektrane?

Pogled u budućnost

Nakon onoga što se pozdravlja kao ‘veliki napredak’ u području fuzijske energije, Ministarstvo energetike SAD-a pokušava uvesti tehnologiju u praktičnu primjenu. Točnije, započeli su s ulaganjem u razvoj fuzijskog pilot-postrojenja.

Ranije ovog mjeseca istraživači Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore kojeg podupire vlada SAD-a upotrijebili su „najveći laserski sustav s najvećom energijom na svijetu“ kako bi raspršili svjetlo na male kapsule goriva (deuterij-tricij) te su uspjeli izvući više energije nego što su odaslali. Ovaj eksperiment mogao bi biti prvi korak u dugo čekanom početku ‘gradnje ceste’ prema fuzijskoj nuklearnoj elektrani.

Riječ je o nečemu što znanstvenici pokušavaju postići barem od 1950-ih. Stručnjaci kažu da eksperiment „pruža dokaz da je to moguće,“ pojasnio je Mark Herrmann, direktor programa za fiziku u Livermoreu.


Umjetna inteligencija može uspješno kontrolirati plazmu u eksperimentu s nuklearnom fuzijom

Pilot-postrojenje

Ti uzbudljivi rezultati dolaze istog tjedna kada američko ministarstvo energije odlučuje kojim agencijama će dodijeliti potporu od 50 milijuna dolara za izgradnju fuzijskog postrojenja od 50 megavata. Iz američkog ministarstva pojasnili su da se „nadaju omogućiti pilotu-postrojenju da proradi početkom 2030-ih.“

To je prvi pilot takve vrste i mogao bi potaknuti tvrtke da ulažu u razvoj tehnologija koje bi mogle ostvariti san o fuzijskim reaktorima. Trenutno najmanje 15 tvrtki traži ovu financijsku potporu, no nije poznato koliko će ih dobiti sredstva.

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
Naše Sunce u suštini je veliki fuzijski reaktor (©Depositphotos).

Dug put pred nama

Unatoč najnovijem otkriću, pred znanstvenicima je još puno posla. Kao prvo, morat će proučiti izvedivost i skalabilnost sustava poput onoga koji se koristi u Livermoreu. Zatim, tu je i činjenica da su sredstva vrlo skromna prema mišljenju stručnjaka – posebno ako u obzir uzmemo koliko se mnogo očekuje od ove tehnologije u budućnosti.

Livermoreov revolucionarni eksperiment dokazao je da još uvijek postoji mnogo entuzijazma i optimizma u vezi s idejom napajanja mreže fuzijskim reaktorima. Znanstvenici tako pomalo počinju shvaćati koliko je ova ‘ideja energije budućnosti’ zapravo veoma izvediva – samo je pitanje koliko će nam vremena trebati da ju potpuno razumijemo i ‘ukrotimo’.


Kina testirala uređaj za nuklearnu fuziju koji je pet puta topliji od Sunca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Victor Tangermann (14. prosinca 2022.), „Scientists Now Plotting First Fusion Power Plant,“ futurism.com (pristup 15. prosinca 2022).

„NIF is the world’s largest and most energetic laser,“ lasers.llnl.gov (pristup 15. prosinca 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.