kozmos.hr
Tehnologija

Je li novi Atlas robot tvrtke Boston Dynamics tehnološko čudo?

Novi Atlas roboti. Zasluge: Boston Dynamics.
objavljeno

Tvrtka Boston Dynamics, lider u svijetu robotičkih inovacija, predstavila je svoje najnovije dostignuće, humanoidnog robota Atlas. Nakon desetogodišnje vladavine prethodnog modela, novi Atlas dolazi s oblikom koji podsjeća na simpatičnu Pixar lampu, ali s funkcionalnošću naprednog humanoidnog robota. Ovaj potpuno električni stroj započinje ‘buđenje’ na zaista neobičan način, ležeći licem prema dolje. Snimka objavljena 17. travnja na YouTubeu pokazuje kako se robot Atlas pokreće, savija noge unazad u pokretu koji bi bio nemoguć za ljudsko tijelo, te se uz pomoć svojih potpuno rotirajućih kukova uspravlja na noge. Atlas također demonstrira sposobnost rotiranja glave za 360 stupnjeva, pregledavajući okolinu s pomoću cilindričnog svjetla koje okružuje njegov crni stakleni ekran.

Novi Atlas, novo tehnološko čudo?

Predstavnici Boston Dynamics istaknuli su u opisu videa da je novi Atlas rezultat desetljeća istraživanja i predstavlja vrhunac njihove misije razvoja iznimno sposobnih mobilnih robota koji se nose s najizazovnijim problemima današnje industrije. Oni nadalje surađuju s modelima robota kao što su Spot i Stretch. Dan prije objavljivanja videa, Boston Dynamics izdao je kompilaciju ključnih trenutaka prethodnog modela Atlas, hidrauličkog bipedalnog robota u razvoju od 2013., poznatog po svojim promotivnim videima u kojima izvodi salto unatrag ili diže teške automobilske dijelove. Unatoč dugogodišnjoj popularnosti, Atlasov položaj počeo je slabiti uslijed pojavljivanja novijih modela od drugih proizvođača, poput Teslinog robota Optimus Gen 2, Unitree H1 i Figure 01, koji su opremljeni naprednom umjetnom inteligencijom. Predstavnici su naglasili da je novi Atlas “najdinamičniji humanoidni robot do sada” te su najavili skoru objavu novih snimki koje će demonstrirati njegove mogućnosti u laboratorijskim uvjetima, proizvodnji i svakodnevnom životu.


Postavlja se pitanje je li nova generacija robota tvrtke Boston Dynamics zaista tehnološko čudo. Odgovor na to pitanje nećemo znati sve dok se ova nova verzija ne podvrgne testiranju u stvarnim uvjetima kako bismo vidjeli kako će se nova generacija Atlas robota snaći u pravom svijetu i pred pravim izazovima. No, moram reći da tehnologija i robotika napreduju ogromnom brzinom. Pitam se kada će umjetna inteligencija i robotika napraviti sljedeći veliki korak naprijed (zajedno), jer smatram da ćemo tek tada zaista svjedočiti pravom tehnološkom čudu.

Evo video nove verzije Atlasa:

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.