kozmos.hr
Tehnologija

Elon Musk predstavio Optimus, Teslin humanoidni AI robot

Teslin humanoidni robot Optimus. Izvor: tesla.com.
objavljeno

Budućnost je ovdje, dame i gospodo. Elon Musk je nedavno predstavio Optimus – Teslin humanoidni AI robot.

Elon Musk i njegove tvrtke pišu povijest. Tesla predvodi industriju električnih automobila koji će postati prijevoz budućnosti, dok SpaceX istovremeno radi na prijevozu tereta sa Zemlje i na Zemlju. Međutim, Musk ima još toga u svom rukavu. Dva prototipa robota koji mogu hodati, mahati rukama i hvatati se prstima, predstavljeni su u najnovijoj demonstraciji napredne tehnologije koju Tesla razvija u svojim pogonima. Izvršni direktor Elon Musk tvrdi da će ovi roboti koštati 20.000 dolara te da će ući u prodaju do 2027. godine.

Optimus – tehnologija budućnosti

Robot nazvan Optimus, kojeg je u petak predstavio izvršni direktor Tesle Elon Musk, hodao je po pozornici, mahao i izvodio nekoliko sporih plesnih pokreta. Najbolja je stvar to što ćete ga uskoro moći posjedovati jer se očekuje da će roboti krenuti u prodaju 2027. Točnije, prema Musku, prodaja humanoidnog robota trebala bi početi otprilike u roku od tri do pet godina.


Iako je nešto manje spektakularan od robota kao što je Atlas tvrtke Boston Dynamics, Tesla je sastavio Optimusa za manje od osam mjeseci. Na Tesla AI Day 2022 Musk se našalio: “Robot može puno više od onoga što smo vam pokazali. Samo ga ne želim gledati kako pada na glavu.” Događaj je osmišljen kako bi se predstavili robot i Teslina tehnologija autopilota.

10 stvari koje trebate znati o Muskovom humanoidnom robotu

Teslini konkurenti razvijaju svoje prototipove

U konačnici, Musk planira prodavati Tesla robote za 20.000 dolara po komadu te izgraditi milijune primjeraka. Iako se projekcija čini optimističnom, važno je napomenuti da Tesla često promašuje vlastite rokove bez obzira što predvodi kompletnu industriju električnih vozila.

Iako još u povojima, Teslin Optimus jedan je od najambicioznijih strojeva u svijetu robotike. Humanoidne robote već godinama razvijaju Teslini konkurenti poput Boston Dynamicsa, no zasad su proizveli tek prototipove. S druge strane, Amazonov Astro, kućni tablet na kotačima opremljen kamerom, primjer je manje sofisticiranog robota s ograničenim sposobnostima.

Najbolja uporaba umjetne inteligencije je u specijaliziranim poslovima. Ipak, Teslina tehnologija pilotiranja automobila i robota u stvarnom okruženju mora uzeti u obzir niz složenosti. Optimus će stoga prvih nekoliko godina svog života vjerojatno provesti ‘u miru’ jer ga Tesla planira koristiti na ‘domaćem terenu’ u vlastitim tvornicama.

Musk je rekao da bi Optimusova zaduženja mogla uključivati ​​isporuku dijelova konvencionalnim robotima na proizvodnoj liniji. Nadalje, Musk smatra da će broj situacija u kojima će Optimus biti koristan rasti eksponencijalno u budućnosti, “doista, jako brzo.”

Elon Musk smatra da živimo u simulaciji

Prvi koraci Optimusa

Musk je predstavio dva modela robota. Model jedan – riječ je o hodajućem robotu, proizvedenom korištenjem uobičajenih mehaničkih pokretača. Drugi model – nije mogao hodati, ali je rukama mogao uhvatiti Tesline aktuatore koji su kontrolirali njegove udove i prste. Snimka prikazuje kako botovi podižu kutije te se okreću oko struka uz obavljanje drugih zadataka.


Musk je rekao da će drugi Optimus za nekoliko tjedana moći hodati, iako još nije sasvim dovršen. Drugi prototip Optimusa zasad je težak oko 73 kilograma. Ono što je možda najzanimljivije jest da Teslabot koristi modificiranu verziju istog računalnog hardvera koji pokreće Teslinu tehnologiju autonomnih vozila, takozvani FSD.

Inženjer je opisao njegovu bateriju kao “savršenu za cjelodnevni rad” budući da ima kapacitet pohrane od 2.3 kilovat sata. Stroj troši približno 100 W energije kada se ne koristi i 500 W kada je u uporabi. Radi poput vrhunskog računala za igranje video igara.

Prvi robot kretao se pomalo nespretno i usporenim tempom zbog svojih savijenih koljena. Unatoč tome, bio je u stanju okretati se i savijati svoj struk. Veliko računalo s dvostrukim rotirajućim ventilatorima hladilo je procesore na njegovim prsima, ukrašena zelenim LED diodama.

Roboti Optimus dizajnirani su za izvedbu slobodnih okretaja (‘višestrukih stupnjeva slobode’) odnosno za različite načine savijanja i uvijanja. Postoji više od 28 stupnjeva slobode u tijelu robota, kao i 11 stupnjeva slobode u svakoj njegovoj ruci, rekao je Musk.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.