kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Hubbleov teleskop otkrio svijetlu ‘snježnu kuglu’ zvijezda u susjedstvu Mliječnog puta
Svemir

Hubbleov teleskop otkrio svijetlu ‘snježnu kuglu’ zvijezda u susjedstvu Mliječnog puta

Hubbleov teleskop otkrio svijetlu 'snježnu kuglu' zvijezda u susjedstvu Mliječnog puta
objavljeno

Svemirski teleskop Hubble zabilježio je zadivljujući prizor globularnog skupa zvijezda smještenog u Velikom Magellanovom oblaku, satelitskoj galaksiji Mliječnog puta, pružajući astronomske zaljubljenike učaravajući doživljaj zvjezdano bijelog Božića. Unatoč izostanku snježnog Božića ove godine, Hubbleov svemirski teleskop je osigurao da se bar simbolična snježna kugla pojavi tijekom blagdana. Teleskop je prikupio podatke koji su omogućili rekonstrukciju izvanredne slike gusto povezane skupine zvijezda, prizora koji podsjeća na kozmičku snježnu kuglu, smještene unutar satelitske galaksije Mliječnog puta – Velikog Magellanovog oblaka.

Kuglasti skup, poznat pod imenom NGC 2210, udaljen je oko 158,000 svjetlosnih godina od Zemlje i procijenjen je na starost od oko 11.6 milijardi godina. Ova procjena ukazuje na starost usporedivu s drugim kuglastim skupovima unutar Velikog Magellanovog oblaka te najstarijim kuglastim skupovima koji kruže oko Mliječnog puta.

NGC 2210 je relativno mlad u kontekstu kuglastih skupova promatranih unutar Velikog Magellanovog oblaka. Otkriven je tijekom istraživačke kampanje 2017. godine, koja je koristila podatke temeljene na onima što su korišteni za stvaranje ove fascinantne slike.


Drugi skupovi zabilježeni u istom istraživanju pokazali su se još starijima od NGC 2210, pri čemu su četiri od njih procijenjena na više od 13 milijardi godina starosti, što ukazuje na njihovo formiranje nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog praska.

Kuglasti skupovi, koji se mogu sastojati od tisuća do milijuna zvijezda, odlikuju se visokim stupnjem gravitacijskog vezanja, što im daje izuzetnu stabilnost. Stoga predstavljaju vrijedne ciljeve za astronome koji istražuju drevne zvjezdane populacije.

Zanimljivost koja privlači pažnju astronoma je da NGC 2210 i drugi kuglasti skupovi Velikog Magellanovog oblaka dijele sličnu starost s kuglastim skupovima Mliječnog puta, što ukazuje na sinhronizirano formiranje ovih zvjezdanih skupina unatoč neovisnom nastanku LMC-a i naše galaksije.

Iako je prvi put otkriven 1835. godine od strane Johna Herschela, 2023. godina obilježava prvi put da je Hubble – lansiran 1990. godine – u potpunosti vizualizirao ovaj kuglasti skup. Slika koju je Hubble posredovao ne samo da potvrđuje znanstvenu vrijednost NGC 2210, već ističe i njegovu neospornu ljepotu, čineći ga pravim kozmičkim draguljem.

Sretan Božić svima koji ga danas slave!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.