kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kuglasti skup VVV CL002 “pada” prema središtu naše galaksije
Svemir

Kuglasti skup VVV CL002 “pada” prema središtu naše galaksije

Ova slika iz VISTA-e je mali dio istraživanja VISTA Variables in the Via Lactea (VVV) koje sustavno proučava centralne dijelove Mliječne Staze u infracrvenom svjetlu. Zasluge: ESO/D. Minniti/VVV Team.
objavljeno

Kuglasti skupovi predstavljaju guste skupine zvijezda koje orbitiraju oko galaktičkih jezgri. Karakterizirani sferičnim oblicima, ovi zvjezdani skupovi su među najstarijim objektima u svemiru, pružajući ključne uvide u evolucijsku povijest i sastav galaksija. Njihova masivna gravitacija drži zvijezde čvrsto zajedno, dok njihov položaj i gibanje mogu otkriti mnogo o dinamici i masi galaksija koje ih okružuju. Kao svjetionici prošlosti, kuglasti skupovi su nezaobilazni u proučavanju svemira.

Astronomi koristeći Magellan Clay teleskop u Čileu, proveli su studiju s visokorezolucijskim spektroskopskim promatranjima na kuglastom skupu unutar naše galaksije poznatom kao VVV CL002. Nalazi istraživanja pokazuju da se ovaj skup ubrzano približava središtu Mliječne Staze. Rezultati su objavljeni 26. prosinca na otvorenom serveru arXiv.

Kuglasti skupovi se smatraju nezamjenjivim laboratorijima za proučavanje evolucije zvijezda i galaksija. Oni pružaju uvid u formacijsku povijest i evolucijski put ranih tipova galaksija, naročito zato što je njihovo nastajanje usko vezano uz razdoblja intenzivnog stvaranja zvijezda.


VVV CL002, smješten na udaljenosti od oko 23,800 svjetlosnih godina, otkriven je 2011. u sklopu VISTA Variables in the Via Lactea (VVV) istraživanja. S obzirom na svoju blizinu središtu Mliječne Staze, od samo približno 1,300 svjetlosnih godina, pretpostavlja se da je VVV CL002 najbliži kuglasti skup središtu naše galaksije.

Tim astronoma pod vodstvom Dantea Minnitija sa Katoličkog univerziteta Andrés Bello u Santiagu, Čile, koristili su WINERED, spektrograf visoke rezolucije, na Magellan Clay teleskopu kako bi istražili kako se VVV CL002 održava tako blizu galaktičkog središta bez disrupcije.

Istraživanje je otkrilo da VVV CL002 ima retrogradnu orbitu s visokom ekscentričnošću od 0.69. Njegove perigalaktičke i apogalaktičke udaljenosti su 619, odnosno 3,400 svjetlosnih godina, što ga smješta unutar središnje izbočine galaksije, čineći njegovu orbitu kompaktnijom od svih dosad poznatih kuglastih skupova.

Analiza je također pružila detaljne podatke o kemijskom sastavu VVV CL002, ukazujući na metalnost od -0.54 i visoku razinu alfa elemenata. Ovi podaci sugeriraju da je VVV CL002 jedan od starijih kuglastih skupova, formiran zajedno s ostalima tijekom ranog perioda formiranja galaksije.

Istraživači zaključuju da VVV CL002 nije izvorno bio dio centralne regije Mliječne Staze, ali se sada ubrzano kreće prema njenom središtu. “Ovo nas dovodi do scenarija u kojem je VVV CL002 nastao u relativno širokom radijusu zvjezdanog rođenja, a nedavno je započeo svoj pad prema središtu. Vjerojatno je osuđen na kontinuirano spiralanje prema unutarnjim parsecima i konačno uništenje u skoroj budućnosti,” pojašnjavaju autori.

Studija naglašava važnost daljnjih promatranja VVV CL002, posebno visoke rezolucije, za bolje razumijevanje mehanizama preživljavanja i migracije kuglastih skupova unutar galaksija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.