kozmos.hr
Svemir

Utjecaj Velikog Magellanovog oblaka na Mliječni put

Hubble fotografija Velikog Magelanovog Oblaka
objavljeno

Veliki Magelanov Oblak (VMO), obližnja patuljasta galaksija, ne samo da je najveći pratitelj naše galaksije, već također igra značajnu ulogu u oblikovanju evolucije Mliječnog puta, prema nedavnim istraživanjima.

Naš galaktički susjed: Veliki Magelanov Oblak

VMO, vidljiv golim okom na južnoj hemisferi, otkrio je mnogo o svojoj prirodi i utjecaju na Mliječni put kroz nova teorijska istraživanja i poboljšane opservacijske mogućnosti. Eugene Vasiliev sa Sveučilišta u Cambridgeu objasnio je u intervjuu za Universe Today da masa VMO-a i njegova nedavna blizina Mliječnom putu čine nemogućim zanemariti njegov utjecaj na našu galaksiju.

Priča o dvije galaksije: VMO i Mliječni put

Sastoji se od 10-20% mase Mliječnog puta, VMO je nekad bio spiralna galaksija prije nego što je njegova prva orbita oko Mliječnog puta iskrivila njegovu strukturu. Ova interakcija promijenila je obje galaksije, preusmjeravajući orbite obližnjih zvijezda i uzrokujući veće, strukturalne promjene Mliječnog puta.


Proučavanje utjecaja VMO-a na Mliječni put

Proučavanje oblika naše domaće galaksije predstavlja izazov, jer ne možemo snimiti cijeli Mliječni put kao što možemo za udaljene galaksije. Istraživači se moraju osloniti na modele kako bi predvidjeli udaljene dijelove galaksije na temelju bližih opservacija. Međutim, male pogreške u tim modelima mogu iskriviti naše razumijevanje Mliječnog puta i prikriti poremećaje uzrokovane VMO-om.

Otkrivanje utjecaja VMO-a kroz Gaia podatke

Nedavni Gaia podaci pokazuju neobičan prugasti uzorak u položaju i brzini zvijezda u galaktičkom halou Mliječnog puta. Astronomi poput Vasilieva nadaju se da će pronaći izobličenja u tim prugama uzrokovana prolazom VMO-a. Niskogusti halo posebno je osjetljiv na promjene uzrokovane prolaskom VMO-a.

Galaktička budućnost: spajanja i sudari

U narednim milijardama godina VMO će se spojiti s Mliječnim putem, donoseći više mase i metaliciteta u naš galaktički halo. To će prethoditi još većem spajanju s galaksijom Andromeda, naglašavajući da nijedna galaksija ne postoji izolirano; naši susjedi neprestano oblikuju prošlost, sadašnjost i budućnost naše galaksije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.