kozmos.hr
Svemir

Hubble snimio zvjezdani mlaz u maglici ‘Running Man’

autor
objavljeno

Teleskop Hubble snimio je nevjerojatnu fotografiju pulsirajućeg mlaza plazme iz novonastale zvijezde.

Nevjerojatna fotografija

Mlaz iz novonastale zvijezde bljesne u sjajne dubine refleksijske maglice NGC 1977 na ovoj Hubbleovoj slici. Mlaz (narančasti objekt u donjem središtu slike) emitira mlada zvijezda Parengo 2042, koja je ugrađena u disk krhotina koji bi mogao dovesti do rađanja planeta.

Hubble je snimio svijetli mlaz novonastale zvijezde na ovoj slici maglice ‘Running Man’ (NGC 1977) (NASA, ESA, and J. Bally (University of Colorado at Boulder); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America).

Zvijezda pokreće pulsirajući mlaz plazme koji se proteže kroz dvije svjetlosne godine kroz Svemir, savijajući se prema sjeveru na ovoj slici. Plin mlaza je ioniziran sve dok ne zasjaji zračenjem obližnje zvijezde, 42 Orionis. To ga čini osobito korisnim istraživačima jer njegov istjecanje ostaje vidljivo pod ionizirajućim zračenjem obližnjih zvijezda. Obično bi ovakvi mlazovi bili vidljivi tek kada bi se sudarali s okolnim materijalom, stvarajući svijetle udarne valove koji nestaju kako se hlade.


Pramčani udari

Na ovoj slici crvena i narančasta boja označavaju mlaz i užareni plin povezanih šokova. Svjetleće plavo mreškanje koje kao da odlijeće od mlaza desno od slike su pramčani udari okrenuti prema zvijezdi 42 Orionis (nije prikazano). Pramčani udari događaju se u Svemiru kada se struji plina sudare, a ime su dobili po valovima u obliku polumjeseca koje stvara brod dok se kreće kroz vodu.

Svijetli zapadni režanj mlaza učahuren je u nizu narančastih lukova koji se smanjuju s povećanjem udaljenosti od zvijezde, tvoreći oblik stošca ili vretena. Ovi lukovi mogu pratiti ionizirani vanjski rub diska krhotina oko zvijezde s radijusom od 500 puta veće udaljenosti između Sunca i Zemlje i velike (170 astronomskih jedinica) rupe u središtu diska. Oblik poput vretena može pratiti površinu odljeva materijala dalje od diska i procjenjuje se da gubi masu od otprilike sto milijuna Sunaca svake godine.

Hubble uočio galaktički ‘par u svađi’ tijekom ‘kozmičkog plesa’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (24. studenog 2021.), „Hubble Spots a Swift Stellar Jet in Running Man Nebula,“ nasa.gov (pristup 24. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.