kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Hubble je otkrio nešto neobično u ovoj eliptičnoj galaksiji
Svemir

Hubble je otkrio nešto neobično u ovoj eliptičnoj galaksiji

objavljeno

Na prvi pogled, Messier 105 može se činiti neupadljivom i nezanimljivom, no opažanja Svemirskog teleskopa Hubble otkrivaju da se zvijezde u blizini središta ove eliptične galaksije kreću izuzetno brzo. Astronomi su zaključili da te zvijezde kruže oko supermasivne crne rupe, čija je masa procijenjena na nevjerojatnih 200 milijuna sunaca. Ova crna rupa oslobađa ogromne količine energije dok usisava materiju koja pada u nju, čineći sustav aktivnom galaktičkom jezgrom. To uzrokuje da središte galaksije svijetli mnogo sjajnije od okolnog područja.

Jedno od najznačajnijih otkrića Svemirskog teleskopa Hubble bilo je otkrivanje nekoliko mladih zvijezda i zvjezdanih skupova unutar Messiera 105. Smatralo se da je ova galaksija “neaktivna” i nesposobna za stvaranje novih zvijezda. Međutim, astronomi sada vjeruju da Messier 105 stvara otprilike jednu zvijezdu sličnu Suncu svakih 10.000 godina. Također su otkrili aktivnost stvaranja zvijezda u velikom prstenu vodikovog plina koji okružuje Messier 105 i njezinog najbližeg susjeda, lećastu galaksiju NGC 3384.


Messier 105, otkrivena 1781. godine, nalazi se otprilike 30 milijuna svjetlosnih godina udaljena u zviježđu Lava. Ona je najsjajnija eliptična galaksija u galaktičkoj skupini Leo I.

Značajna otkrića

Promatranja Hubblea pružaju dublji uvid u dinamiku i evoluciju eliptičnih galaksija. Otkriće mladih zvijezda u galaksiji za koju se smatralo da je prestala stvarati nove zvijezde značajno je za naše razumijevanje procesa nastanka zvijezda. Aktivna galaktička jezgra i prisutnost supermasivne crne rupe dodatno naglašavaju složenost i dinamiku ovih nebeskih tijela.

Unatoč prvotnom dojmu, Messier 105 skriva fascinantne tajne u svojoj unutrašnjosti. Hubbleova opažanja otkrila su neočekivane aktivnosti unutar galaksije, od supermasivne crne rupe do procesa stvaranja novih zvijezda. Ova otkrića potiču daljnja istraživanja i pružaju dragocjene uvide u evoluciju galaksija i njihove središnje strukture, obogaćujući naše razumijevanje svemira.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.