kozmos.hr
Znanost

Hidrotermalni izvori pronađeni na Srednjoatlantskom grebenu

Fotografija hidrotermalnog izvora.
objavljeno

U revolucionarnom postignuću, znanstvenici iz 11 institucija iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Francuske otkrili su tri nova polja hidrotermalnih izvora duž 698-kilometarskog dijela Srednjoatlantskog grebena. Ovo je obilježilo prvu znanstvenu ekspediciju na nedavno lansiranom istraživačkom brodu Falkor (too) Schmidt Ocean Institutea.

Napredne oceanske tehnologije pomažu u otkriću

Tim je koristio napredne oceanske tehnologije, uključujući autonomna i daljinski upravljana podvodna vozila, kako bi kartirali 170 četvornih kilometara morskog dna s rezolucijom od jednog metra, područje otprilike veličine otoka Manhattan.

Ovo je prvo otkriće aktivnih hidrotermalnih izvora u ovom dijelu Srednjoatlantskog grebena u više od 40 godina. Istraživači su pronašli polja izvora na vulkanu Puy des Folles, sustavu izvora Grappe Deux i Kaneovoj zoni pukotina.

Uspješna ekspedicija koja nadmašuje očekivanja

Dr. Jyotika Virmani, izvršna direktorica Schmidt Ocean Institutea, izrazila je zadovoljstvo uspjehom ekspedicije, koji je omogućen predanošću znanstvenika i posade, kao i sposobnostima istraživačkog broda.


Snalaženje u složenostima dubinske eksploatacije

Srednjoatlantski greben, smješten u međunarodnim vodama, glavni je cilj za dubinsku eksploataciju. Međunarodno tijelo za dno mora, osnovano od strane Ujedinjenih naroda, nadgleda aktivnosti vezane za mineralne resurse u regiji i trenutno procjenjuje mogućnost dopuštanja dubinske eksploatacije.

Aktivni hidrotermalni izvori obiluju metal-sulfidnim naslagama, koje su često povezane s bakrom i cinkom. Prvo istraživanje ovih izvora otkrilo je cvatuće biološke zajednice koje vrve morskim životom.

Potreba za istraživanjem i upravljanjem okolišem

Dok znanstvenici nastavljaju učiti o tim ekosustavima i njihovoj ulozi u ugljičnom ciklusu Zemlje, potencijalni utjecaji dubinske eksploatacije na ekosustave hidrotermalnih izvora ostaju neizvjesni. Dr. David Butterfield, glavni znanstvenik, istaknuo je važnost točnih znanstvenih podataka i razumijevanja procesa u razvoju planova zaštite okoliša za eksploataciju.

Falkor (too) kreće na sljedeće istraživanje

Uspješna 40-dnevna početna ekspedicija na istraživačkom brodu R/V Falkor (too) ističe potencijal globalnog istraživanja oceana, s planovima usredotočenja na novu regiju svake godine. Sljedeća ekspedicija broda započet će 17. travnja, s ciljem istraživanja dubokomorskih koralja.

Wendy Schmidt, suosnivačica i predsjednica Schmidt Ocean Institutea, istaknula je važnost kontinuiranog istraživanja i razumijevanja ekosustava dubokog mora prije upuštanja u potencijalno štetne aktivnosti poput rudarstva.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.