kozmos.hr
Svemir

Japanska privatna misija na Mjesec poslala prve slike

Prva slika snimljena u dubokom svemiru Hakuto-R Lunar Landerom. Izvor: ispace.
objavljeno

Ovo je prva potpuno privatna misija na površinu Mjeseca, a ujedno i prvi japanski pokušaj odlaska na Mjesec. Evo prvih povijesnih slika!

Prvi japanski lunarni lander u povijesti Hakuto-R, poslao je svoju prvu sliku na Zemlju 3 dana nakon početka misije. Konačni cilj programa jest isporuka prvog arapskog lunarnog rovera i japanskog mikrorobota na Mjesec. Ispace su 2013. godine osnovali članovi japanskog tima Hakuto nakon završetka Google Lunar X PRIZE natjecanja. U 2019., startup je najavio pokretanje svog lunarnog programa Hakuto-R, koji planira komercijalnu dostavu tereta na površinu Mjeseca pomoću landera vlastitog dizajna.

Pregled japanskog lunarnog lendera – Hakuto-R

Hakuto-R lander sposoban je isporučiti teret od 30 kilograma na površinu Mjeseca. Ima visinu od 2,3 metra i širinu od 2,6 metara. Njegova masa bez goriva iznosi oko 340 kilograma. Modul je opremljen kamerom u boji, četiri nogice i dva pogonska sustava. Na bočnim površinama modula ugrađeni su i solarni paneli.


Dana 11. prosinca 2022. misija Hakuto-R lansirana je na raketi-nosaču Falcon 9 s platforme SLC-40 u Cape Canaveralu. Lansiranje je pokrenuto nakon niza odgoda povezanih s dodatnim provjerama rakete. Svrha prvog leta modula bit će demonstracija mogućnosti njegovog mekog slijetanja na Mjesec. Ovo je prva potpuno privatna misija na površinu Mjeseca i prvi pokušaj Japana da postane jedna od zemalja koje su dosegle površinu Zemljinog satelita.

Evo kako će Hakuto-R Lunar Lander doći do našeg prirodnog satelita. Izvor: ispace.
Evo kako će Hakuto-R Lunar Lander doći do našeg prirodnog satelita. Izvor: ispace.

Korisni teret prvog leta sastoji se od panoramskih kamera tvrtke Canadensys Aerospace, prvog arapskog lunarnog rovera Rashida, japanskog transformirajućeg robota SORA-Q i računala s umjetnom inteligencijom kanadske tvrtke Mission Control Space Services koje će klasificirati detalje lunarne topografije na slikama lunarnog rovera.

Pogledajte Orionov put do Mjeseca i natrag

Evo prvih slika sa misije Hakuto-R

Ubrzo nakon lansiranja, lunarni lander Hakuto-R uspješno je ušao u putanju prema Mjesecu. Modul održava stabilnu orijentaciju i njegovi solarni nizovi su aktivni. Osim toga, poslao je prvu sliku na Zemlju, dobivenu 19 sati nakon odvajanja od rakete-nosača. Ispod je natpis s imenima sponzora projekta. Kanadski sustav panoramskih kamera također je daosvoju prvu sliku.

Prva slika snimljena u dubokom svemiru Hakuto-R Lunar Landerom. Izvor: ispace.
Prva slika snimljena u dubokom svemiru Hakuto-R Lunar Landerom. Izvor: ispace.

Očekuje se da će Hakuto-R Mission 2 biti lansiran 2024. godine, a uključivat će i lunarni rover koji je razvio ispace. Osim toga, američki ured tvrtke sudjeluje u programu CLPS za NASA-u s Laboratorijem Draper. Plan je isporučiti određeni broj tereta na površinu Mjeseca 2025. godine.

Astrofotograf snimio Mars kako ‘izlazi’ iza Mjeseca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.