kozmos.hr
Astronomija

Astrofotograf snimio Mars kako ‘izlazi’ iza Mjeseca

Izlazak Marsa iza Mjeseca Andrew McCarthy
objavljeno

Astrofotograf Andrew McCarthy, poznat po svojim magičnim astrofotografijama, uspio je ovaj tjedan snimiti planet Mars kako izlazi iza Mjeseca.

Astrofotografija je prava umjetnost, te na svijetu postoje mnogobrojni dobri astrofotografi. Veliki sam obožavatelj Andrewa McCarthyja, koji dijeli magiju astrofotografije s milijunima ljudi na Zemlji. Njegova djela pobuđuju mnoge emocije u ljudima koji znaju cijeniti taj uloženi trud, talent, te, povrh svega ostalog, zapanjujuće prizore koje nam pružaju naša neba. Na posljetku, svemir je sam po sebi pun magije.

Andrew je već više puta snimio nadrealne fotografije svemira. Među osobnim favoritima su mi njegove snimke Sunca, Mjeseca, te Međunarodne svemirske postaje kako prelazi odmah iznad Mjeseca. McCarthy je nedavno, 30. studenog ove godine, na svom profilu na Twitteru objavio izbezumljujuću snimku Marsa. Ostale McCarthyjeve izvanredne fotografije neba možete pogledati na njegovim profilima na Instagramu, Twitteru, ili pak na njegovim internetskim stranicama.


McCarthy Izlazak Marsa iza Mjeseca high res
McCarthyjeva snimka Marsa kako izlazi iza Mjeseca. Izvor: Andrew McCarthy / Twitter (uz dopuštenje).

U sklopu svoje najrecentnije astrofotografske avanture, McCarthy je uspio snimiti prekrasnu fotografiju Zemljinog prirodnog satelita, ali sa posebnim iznenađenjem. Naime, astrofotograf je snimio trenutak u kojem Mars, također poznat kao Crveni planet, taman izvire od iza Mjeseca, čime već posebna fotografija Mjeseca postaje još posebnija. McCarthy je snimio fotografiju 7. prosinca, a da bi uspio snimiti to što je snimio molio se bogovima astrofotografije. Naime, kako objašnjava na Twitteru, nekoliko oblaka ometalo ga je za vrijeme cijelog snimanja Mjeseca i Marsa. Ipak, kao i svi pravi astrofotografi, nije odustao već je strpljivo čekao. Na posljetku mu se strpljenje isplatilo kada je konačno uspio snimiti fotografiju.

McCarthy je na Twitteru objavio i krati video-zapis trenutka u kojem se pojavljuje Mars.

Svaka čast gospodinu McCarthyju! Veselimo se vidjeti još njegovog talentiranog rada.

Fotografiju Marsa kako izlazi iza Mjeseca u visokoj kvaliteti možete pogledati ovdje.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

McCarthy, Andrew. Twitter. https://twitter.com/AJamesMcCarthy. 10.12.2022.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.