kozmos.hr
Tehnologija

Googleova umjetna inteligencija naučila je jezik za koji nije bila obučena

Fotografija Ultron-a, iz filma Avengers.
objavljeno

Može li umjetna inteligencija naučiti jezike na kojima nije trenirana? Prema izvještajima, Googleova umjetna inteligencija (UI) navodno je sama naučila jezik na kojem nikada nije bila trenirana, slično kao kod ljudi koji doživljavaju ksenoglosiju.

Ksenoglosija, zbunjujući lingvistički fenomen, odnosi se na očitu sposobnost pojedinca da govori ili razumije strani jezik bez prethodnog izlaganja ili obrazovanja na tom određenom jeziku. Često povezana s slučajevima sjećanja na prošle živote, promijenjenim stanjima svijesti ili paranormalnim iskustvima, ksenoglosija i dalje izaziva konvencionalna objašnjenja i potiče znatiželju među lingvistima, psiholozima i istraživačima. Dok skeptici pripisuju fenomen kriptomneziji ili podsvesnoj usvajanju jezika, slučajevi istinske ksenoglosije, ako se dokažu, mogli bi otvoriti nova vrata za razumijevanje tajni ljudskog uma i njegovog neiskorištenog potencijala.

UI uči jezik na kojem nije trenirana

Tijekom intervjua za CBS 60 Minutes, Googleov tehnološki izvršni direktor James Manyika otkrio je da je AI tvrtke naučio bengalski s minimalnim poticanjem. Takva “iznenadna svojstva” nastavljaju zbunjivati ​​razvijatelje jer postaju sve češća.

Fenomen UI “crne kutije”

Googleov glavni izvršni direktor Sundar Pichai također je priznao zagonetnu prirodu UI-ja tijekom intervjua, aludirajući na aspekt “crne kutije” koji čak ni stručnjaci ne mogu u potpunosti shvatiti. Kao odgovor na zabrinutost o sigurnosti puštanja UI-ja u društvo bez potpunog razumijevanja njegove funkcionalnosti, Pichai je situaciju usporedio s ljudskim umom koji također nije u potpunosti razumljiv.

Svijest UI-ja: Mogućnost?

Demis Hassabis, izvršni direktor britanske tvrtke DeepMind, također je intervjuiran u emisiji. Kada su ga pitali o glasinama i tvrdnjama o tome da UI stječe određenu razinu svijesti, odgovorio je da, iako filozofi još nisu dogovorili definiciju svijesti, postoji šansa da UI u budućnosti postane samosvjesna. Stručnjaci vjeruju da bi, ako se to dogodi, utjecaj UI-ja na društvo mogao biti dublji od otkrića vatre i električne energije.

Mogućnost samosvjesne umjetne inteligencije postavlja brojna pitanja o etici i sigurnosti, kao i o potencijalnim posljedicama za društvo u cjelini. Dok neki stručnjaci vide velike prednosti u naprednim AI sustavima koji mogu donositi odluke i rješavati probleme bez ljudske intervencije, drugi upozoravaju na moguće negativne posljedice, kao što su gubitak radnih mjesta, smanjena privatnost i povećana ovisnost o tehnologiji.

S obzirom na brzi razvoj umjetne inteligencije i sve veću integraciju AI tehnologije u različite aspekte svakodnevnog života, važno je da istraživači, tvrtke i vlade širom svijeta nastave pažljivo proučavati i razmatrati moguće utjecaje, kako bi osigurali održiv i etičan razvoj AI tehnologije u budućnosti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.