Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Umjetna inteligencija nam je omogućila najjasniji pogled na svemir do danas

Umjetnikov dojam o ideji koja stoji iza istraživanja pomoću novog alata za umjetnu inteligenciju koji pomaže izolirati buku od astronomskih podataka.Izvor: Institut za statističku matematiku

Astronomi su razvili alat za umjetnu inteligenciju koji može otkriti pravi oblik svemira izolirajući buku u podacima promatranja.

Umjetna inteligencija nastavlja rješavati neke od najtrajnijih problema u znanosti. Stručnjaci razvijaju nove tehnologije umjetne inteligencije kako bi pomogle istraživanju tamo gdje tradicionalno znanje i metode ne uspijevaju. U ovoj najavi astronomi su otkrili novu tehnologiju razvijenu za uklanjanje buke u astronomskim podacima.

Jednom kada je novi alat testiran na stvarnim podacima teleskopa Subaru, rezultati su bili u skladu sa standardnim modelima svemira, što je dokazalo da bi ova nova metoda mogla poslužiti sjajnoj svrsi u budućnosti.

Astronomi proučavaju strukturu svemira velikih razmjera promatrajući i mjereći gravitacijsku refleksiju. Pri proučavanju objekata u prvom planu, gravitacijska leća narušava cjelokupnu sliku bilo kojih objekata u pozadini. Tamna tvar je još jedan problem za koji je utvrđeno da narušava oblike udaljenih predmeta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U prošlosti se pokazalo da je teško razlikovati prirodno iskrivljene predmete u svemiru od gravitacijski iskrivljenih predmeta. Znanstvenici ovaj oblik nazivaju bukom i on je već dugo jedan od glavnih čimbenika koji astronomima onemogućavaju učinkovito proučavanje svemira.

Za ovu novu probojnu studiju astronomi su generirali 25 000 lažnih kataloga galaksija koristeći superračunalo ATERUI II. Ovi su se katalozi temeljili na podacima prikupljenim Subaruovim teleskopom tijekom godina.

Sljedeći je korak bio dodavanje šuma tim skupovima podataka i osposobljavanje nove tehnologije umjetne inteligencije za izoliranje lažnih podataka od leće tamne materije.

Astronomi su to nazvali kontradiktornom generativnom mrežom (GAN). Tijekom eksperimenata koristili su dvije mreže.

Generator slika G (mreža 1) dobio je bučne mape leća s jednim određenim zadatkom – da ih utiša. Generator slika D (mreža 2) imao je zadatak usporediti kreacije mreže 1 s kartama leća bez šuma u stvarnim podacima promatranja. Svrha Mreže 2 bila je identificirati karte umjetne inteligencije kao lažne.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tijekom eksperimenta, mreža 1 je posljedično osposobljena za izradu preciznijih karata, dok je mreža 2 osposobljena za pronalaženje lažnih podataka među poboljšanim kartama. Kao što smo ranije spomenuli, astronomi su koristili 25 000 pari mapa leća (bučnih i bez buke).

Umjetna inteligencija detektirala 100 000 nepoznatih Mjesečevih kratera

Nakon završetka treninga umjetne inteligencije, testiralo se na stvarnim podacima iz teleskopa Subaru. AI je uspio izolirati buku i otkriti raspodjelu mase u prvom planu što je kasnije potvrđeno da je u skladu sa standardnim modelima svemira.

Drugim riječima, ovaj novi alat može se koristiti za analizu starih i budućih podataka u proučavanjima velike strukture Svemira. Astronom Masato Shirasaki primijetio je da uspjeh ovog istraživanja dokazuje koliko je korisno kombinirati različite znanstvene metode, stare i nove. U ovom konkretnom slučaju, studija je uključivala promatranja, simulacije i umjetnu inteligenciju.

Još jednom vidimo dokaz da se tradicionalna znanost može poboljšati i vrijeme je da znanstveni svijet shvati da je to najučinkovitiji put naprijed ako želimo pronaći odgovore na tajne svemira.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Center for Computational Astrophysics. (n.d.). Observation, Simulation, and AI Join Forces to Reveal a Clear Universe.
• ScienceDaily. (2021, July 2). Observation, simulation, and AI join forces to reveal a clear universe.
• Shirasaki, M., Moriwaki, K., Oogi, T., Yoshida, N., Ikeda, S., & Nishimichi, T. (2021, April 9). Noise reduction for weak lensing mass mapping: an application of generative adversarial networks to Subaru Hyper Suprime-Cam first-year data.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Jeste li znali?

Bivši izvršni direktor Google X-a upozarava na mogućnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’, opasnog po čovječanstvo. Prijetnja za opstanak čovječanstva Bivši izvršni direktor Google X-a, Mo...

Jeste li znali?

Elon Musk je u nekoliko navrata u prošlosti upozoravao svijet na opasnost koju nosi umjetna inteligencija. Vizija budućnosti Elona Muska ponekad nadilazi mogućnosti suvremene...

Astronomija

Znanstvenici koji love gotovo neuhvatljive gravitacijske valove diljem svemira možda će svoja otkrića sada moći upotpuniti novim alatom: umjetnom inteligencijom. Gravitacijske valove prvi je...

Svemir

Smatrate li da će izvanzemaljci biti kao u Hollywoodskim filmovima, ili potpuno drugačiji? Jedno od glavnih pitanja oko izvanzemaljaca jest kako će se oni...

Svemir

Pronađeni geometrijski obrasci u Spiralnim galaskijama su navodni dokaz da je svemir pravilnog oblika. Poznato je da golema filamentarna mreža povezuje svu materiju u...

Astronomija

Društvo katoličkih znanstvenika bit će domaćin konferencije u lipnju na kojoj će se raspravljati o neljudskoj inteligenciji. Na mnogo bi načina vjera i znanost,...

Svemir

U posljednje vrijeme znanstvenici razvijaju nove metode kako bi unaprijedili efikasnost tehnologije te ubrzali prijenos informacija. U budućnosti nas vjerojatno očekuje široka upotreba optičkih...

Jeste li znali?

Neki detalji o američkom tajnom vojnom programu Sentient, koji postoji od 2010. godine, objavljeni su 2019. godine prema Zakonu o slobodi informacija. Ono što...

Oglas