kozmos.hr
Astronomija

Fotografije pomrčine Mjeseca 19. studenog 2021: Najduža djelomična pomrčina u 580 godina

Izvor: marcelkessler / Pixabay.com.
objavljeno

Puni Mjesec  prošao je kroz Zemljinu sjenu 19. studenog 2021., a radi se o najdužoj djelomičnoj pomrčini Mjeseca u 580 godina.

Tijekom duboke djelomične pomrčine Mjeseca od 18. do 19. studenog 2021., oko 97% Mjeseca bilo je zaogrnuto u Zemljinu sjenu. Mjesec je poprimio bakrenocrvenkastu boju, karakterističnu za potpunu pomrčinu Mjeseca. Ova pomrčina bila je osobito dobro vidljiva s područja Sjeverne Amerike.

Puni Mjesec i 97%-tna pomrčina

Promatrači vedrog neba diljem Sjedinjenih Država i Kanade, Srednje i Južne Amerike te dijelova Australije, Europe i Azije mogli su vidjeti povijesnu pomrčinu u kojoj je 97% Mjeseca bilo prekriveno Zemljinom sjenom.

Mjesec je dobio crvenkastu nijansu iako ova Mjesečeva faza nije bila pravi ‘krvavi’ mjesec.

“Tijekom pomrčine Mjeseca, on postaje crven jer jedina sunčeva svjetlost koja dopire do Mjeseca prolazi kroz Zemljinu atmosferu”, izjavili su iz NASA-e o pomrčini punog Mjeseca. “Što je više prašine ili oblaka u Zemljinoj atmosferi tijekom pomrčine, Mjesec će biti crveniji. Svi se izlasci i zalasci Sunca na svijetu projiciraju na mjesec.”

Zemlja ima još jedan manji ‘Mjesec’ koji je nastao odvajanjem od većeg

Mjesec gotovo na najudaljenijem položaju od Zemlje

NASA kaže da je ova djelomična pomrčina prilično dugotrajna jer je Mjesec u svojoj orbiti (poznatoj kao apogej) gotovo na svojem najudaljenijem položaju od Zemlje, što znači da se Mjesec kreće malo sporije kroz Zemljinu sjenu.

Također, činjenica da je pomrčina gotovo potpuna znači da “Mjesec provodi dulje vrijeme u Zemljinoj tembri nego što bi to bilo u samo ‘djelomičnijoj’ pomrčini”, navodi NASA.

Novi tragovi ‘bombardiranja’ Mjeseca govore o početku Zemlje i njenog satelita

Slike punog Mjeseca

Korisnici društvene mreže Twitter objavili su zanimljive fotografije nedavne djelomične pomrčine Mjeseca.

10 spektakularnih astronomskih događaja u 2021.koje ne smijete propustiti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Howell E. (18. studenog 2021.), The Beaver Moon lunar eclipse won’t be a true ‘blood moon,’ but it may look red. Here’s why. The show starts early Friday (Nov. 19), Space.com (pristup 22. studenog 2021.)

Malik T. (19. studenog 2021.), Beaver Moon lunar eclipse 2021: Amazing photos of the longest partial moon eclipse in 580 years, It was the longest partial lunar eclipse in 580 years, Space.com (pristup 22. studenog 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.