kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Fosilni zapis pokazuje misterioznog predatora kako napada dinosaura
Znanost

Fosilni zapis pokazuje misterioznog predatora kako napada dinosaura

objavljeno

Presudan trenutak kredečkog razdoblja besmrtno je zabilježen u izvanrednom fosilu koji su otkrili znanstvenici iz Kanade i Kine, preoblikujući naše razumijevanje interakcija pretpovijesnih životinja. Fosilni zapis je otkrio misterioznog predatora iz doba krede kako napada dinosaura kojeg su stručnjaci opisali kao znatno većeg od svog “lovca.”

Fosilni zapis prikazuje misterioznog predatora koji napada dinosaura

Jedinstveni fosil star 125 milijuna godina dokumentira smrtonosni susret između predatroske vrste sisavca i znatno većeg dinosaura koji je bio biljojed, pružajući rijetke uvide u ponašanje predatora iz doba kada su dinosauri bili vladajuća klasa. “Fosil ilustrira borbu za život i smrt, sugerirajući da su određeni sisavci bili sposobni “loviti” dinosaure,” objašnjava dr. Jordan Mallon, paleobiolog u Kanadskom muzeju prirode i koautor studije, nedavno objavljene u Scientific Reports.

Preispitivanje pretpovijesnih paradigmi

Ovo otkriće izaziva dugotrajno uvjerenje da su dinosauri, za vrijeme svoje vladavine u kredi, bili izloženi ograničenoj prijetnji od strane sisavaca. Izuzetan fosil sada krasi zbirke Muzeja Weihai Ziguang Shi Yan School u kineskoj provinciji Shandong. Znastvenici vjeruju da je napadnuti dinosaur bio vrsta Psittacosaurusa.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.