kozmos.hr
Znanost

Tri dječaka pronašla fosil T. rexa

Ostaci T.Rexa. Zasluge: Andy Wood/Giant Screen Films.
objavljeno

Tri mlada dječaka iznenadila su paleontološku zajednicu otkrićem fosila T. rexa tijekom šetnje kroz bogato fosilno područje Badlands u Sjevernoj Dakoti u SAD-u.


Dva brata i njihov rođak pronašli su fosil T. rexa, a svoje su otkriće objavili na konferenciji za novinare putem Zooma, dok se stručnjaci iz Denver Museum of Nature & Science pripremaju za izlaganje fosila na posebnoj izložbi “Discovering Teen Rex“. Otvorenje izložbe zakazano je za 21. lipnja, kada će se premijerno prikazati i film “T.REX” koji dokumentira ovo nevjerojatno otkriće iz srpnja 2022. godine.

Neočekivano otkriće

Sve je započelo kada je devetogodišnji Kaiden Madsen, zajedno sa svojim rođacima, sedmogodišnjim Liamom i desetogodišnjim Jessinom Fisherom, krenuo u planinarenje na zemljištu pod upravom Bureau of Land Management u blizini Marmartha, Sjeverna Dakota. Planinarenje je bila omiljena aktivnost njihovog oca, Sama Fishera. “U tim područjima nikada ne znate što možete pronaći. Nađete sve vrste zanimljivih stijena, biljaka i divljih životinja,” izjavio je Sam Fisher.


Liam Fisher se prisjetio trenutka kada su on i njegov otac prvi uočili kost mladog mesoždera. Fosil je bio zakopan u formaciji Hell Creek, poznatom paleontološkom lokalitetu koji obuhvaća Montanu, Wyoming i Dakote, a iznjedrio je neke od najbolje očuvanih fosila T. rexa. Među njima su poznati primjerci Sue u Field Museumu u Chicagu i Wyrex u Houston Museum of Natural Science.

Od “chunk-osaurusa” do iznimnog otkrića

Iako su u početku mislili da je riječ o fragmentima previše malima da bi se mogli identificirati, Sam Fisher je fotografirao kost i poslao je obiteljskom prijatelju, Tyleru Lysonu, zamjeniku kustosa za paleontologiju kralježnjaka u Denver Museum of Nature & Science. Isprva je Lyson mislio da se radi o uobičajenom dinosauru s patkastim kljunom. No, nakon organiziranja iskapanja prošlog ljeta, otkrili su da su pronašli nešto daleko značajnije. Lyson se prisjetio kako je, umjesto vratnog kralješka, pronašao donju čeljust s nekoliko zuba koji su virili iz nje, što je nepogrešiv znak T. rexa.

Dokumentarni tim Giant Screen Filmsa bio je prisutan da zabilježi ovo uzbudljivo otkriće. “Bilo je električno” prisjetio se Dave Clark, član ekipe koja je snimala dokumentarac, kasnije nariran od strane glumca iz “Jurskog parka,” Sir Sama Neilla. Liamovi prijatelji u početku nisu vjerovali u ovo nevjerojatno otkriće, ali on, Jessin i Kaiden—koji su fosil nazvali “The Brothers”—ubrzo su uvjerili skeptike.

Značaj fosila

Stručnjaci procjenjuju da je dinosaur bio star između 13 i 15 godina kada je umro, te da je težio oko 1.587 kilograma—oko dvije trećine veličine odraslog primjerka. Fosil je zračnim putem prevezen helikopterom Black Hawk do muzeja u Denveru, gdje će biti izložen. Lyson je istaknuo da je dosad otkriveno više od 100 pojedinačnih fosila T. rexa, ali mnogi su fragmentarni. Još nije poznato koliko je ovaj fosil potpun, no dosadašnji nalazi uključuju nogu, kuk, zdjelicu, nekoliko repnih kostiju i značajan dio lubanje.

Javnost će imati priliku pratiti proces otklanjanja kamena s fosila, što će, prema procjenama muzeja, trajati oko godinu dana. “Željeli smo podijeliti pripremu ovog fosila s javnošću jer je to izvanredno iskustvo,” rekao je Lyson. Jessin, veliki obožavatelj filmova o Jurskom parku i budući paleontolog, nastavio je tražiti fosile, nedavno pronašavši ljušturu kornjače. Njegova poruka za ostalu djecu bila je jasna: “Ostavite svoje elektronike i izađite van planinariti.” Otkriće ova tri mlada istraživača pokazuje koliko je važno istraživati svijet oko nas i nikada ne prestati tražiti nova znanja i otkrića.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.