kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nova vrsta pterosaura otkrivena na temelju fosila starih 100 milijuna godina
Znanost

Nova vrsta pterosaura otkrivena na temelju fosila starih 100 milijuna godina

Haliskia peterseni. Zasluge: Gabriel Ugueto
objavljeno

Novo istraživanje koje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Curtin identificiralo je fosilizirane kosti stare 100 milijuna godina, otkrivene u zapadnom Queenslandu u Australiji, kao pripadnike nove vrste pterosaura, moćnog letećeg gmaza koji je živio među dinosaurima. Kustos muzeja Kronosaurus Korner, Kevin Petersen, otkrio je 2021. godine fosilizirane ostatke koji su identificirani kao Haliskia peterseni, novi rod i vrsta anhanguerijskog pterosaura.

Na temelju oblika lubanje, rasporeda zuba i oblika ramene kosti, istraživački tim pod vodstvom doktorandice Adele Pentland sa Škole za znanosti o Zemlji i planetima Sveučilišta Curtin, identificirao je ovaj primjerak kao anhanguerijskog pterosaura. Ova skupina pterosaura živjela je diljem svijeta, uključujući današnji Brazil, Englesku, Maroko, Kinu, Španjolsku i Sjedinjene Države.

Opasni predator s velikim krilima

“S rasponom krila od otprilike 4,6 metara, Haliskia je bio strašan predator prije oko 100 milijuna godina, kada je veliki dio središnjeg zapadnog Queenslanda bio pod vodom, prekriven ogromnim unutarnjim morem i smješten otprilike tamo gdje je danas južna obala Victorije”, rekla je gospođa Pentland.


“Pažljivi rad gospodina Petersena omogućio je očuvanje najpotpunijeg primjerka anhanguerijskog pterosaura, i bilo kojeg pterosaura, otkrivenog u Australiji do sada. Haliskia je očuvana u 22 postotnom stanju, što je više nego dvostruko potpunije od jedinog drugog poznatog djelomičnog kostura pterosaura pronađenog u Australiji.”

Detalji fosilnih ostataka

“Primjerak uključuje kompletne donje čeljusti, vrh gornje čeljusti, 43 zuba, kralješke, rebra, kosti s oba krila i dio noge. Također su prisutne vrlo tanke i osjetljive kosti grla, što ukazuje na mišićavi jezik, koji je pomagao tijekom hranjenja ribama i glavonošcima”, dodala je Pentland.

Haliskia peterseni pridružuje se nekoliko značajnih morskih fosilnih primjeraka izloženih u muzeju Kronosaurus Korner, uključujući Kronosaurus queenslandicus, najvećeg morskog gmaza s lubanjom dugom najmanje 2,4 metra, najpotpunijeg plesiosaura iz Australije te kosti plesiosaura Eromangasaurus i ihtiosaura Platypterygius.

Gospodin Petersen naglasio je da je ovo najnovije otkriće uzbudljiv poticaj za znanost, obrazovanje i regionalni turizam. “Oduševljen sam što je moje otkriće nova vrsta, jer je moja strast u pomaganju oblikovanja našeg modernog znanja o prapovijesnim vrstama”, rekao je Petersen

Pratite Kozmos na Google Vijestima.