kozmos.hr
Znanost

Evolucija nastanka “velikih” organizama

objavljeno

Iako je večina današnjih životinja građena od stotina milijuna stanica koje međusobno komuniciraju i stvaraju funkcionalni organizam, prvi organizmi na Zemlji bili su veliki tek nekoliko mikrona i nevidljivi golim okom.

Približno 1 bilijun vrsta trenutno živi na Zemlji, od kojih je samo 1,75-1,8 milijuna imenovano i 1,8 milijuna dokumentirano u središnjoj bazi podataka. Ove trenutno žive vrste predstavljaju manje od jedan posto svih vrsta koje su ikada živjele na Zemlji.

Kada su nastale današnje “velike” životinje?

Zajedničko istraživanje koje su proveli kineski i britanski znanstvenici potvrđuje da se evolucija nastanka „velikih“ životinja dogodila prije 602 milijuna godina.

Istraživački tim odabrao je kamenu jezgru dugu 35 cm iz sloja gdje se nalazila formacija Lantian i otkrio da su višestanični organizmi prvi put nastali prije otprilike 602 milijuna godina.

Formacija Lantian, u današnjem okrugu Xiuning, u istočnoj kineskoj provinciji Anhui, vjeruje se da je najstariji poznati skup složenih makroorganizama na svijetu.


To je 150 metera debeo sloj stijena taloženih tijekom epohe od 90 milijuna godina u edijakarskom dobu.

Taj rani skup makroorganizama sadrži najmanje 18 različitih oblika višestaničnih stvorenja, rekao je Yang Chuan, istraživač s Instituta za geologiju i geofiziku pri Kineskoj akademiji znanosti.

https://kozmos.hr/istrazivaci-otkrili-2-5-milijardi-godina-star-oblik-zivota-u-rubinu/

Makroorganizmi su sva bića koja sadrže više stanica koje zajednički tvore organizam.

“Makroorganizmi iz biote Lantiana još su uvijek ‘mali’ iz današnje perspektive, budući da su dugi samo nekoliko centimetara. Ali njihova evolucija od organizama veličine mikrona do organizama veličine centimetra ogroman je skok u evolucijskoj povijesti živih bića,” rekao je Yang.

Tijekom kambrijske eksplozije neka su živa bića narasla do 2 metra u duljinu sa složenijim strukturama i funkcijama, što je dovelo do pojave predaka mnogih modernih organizama, dodao je Yang.

Zajedničko istraživanje proveli su Institut za geologiju i geofiziku i Institut za geologiju i paleontologiju Nanjing, oba u sklopu Kineske akademije znanosti, British Geological Survey i Durham University.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

NANJING, (1. travnja 2022.,) Xinhua

Pratite Kozmos na Google Vijestima.