kozmos.hr
Astronomija

Evo objašnjenja zašto je Mliječni put iskrivljen

Mliječna staza. Izvor: ESA
objavljeno

Otkrivanje tajni Mliječne staze oduvijek je fasciniralo astronome. Iako koriste najnaprednije teleskope i svemirske letjelice, neki detalji naše galaksije ostaju misteriozni. Jedna od zagonetki je i iskrivljen oblik naše galaksije. Iako su ranije teorije sugerirale drevne sudare kao uzrok, novo istraživanje predlaže drugačiju perspektivu: nagnuti halo tamne tvari.

Mliječna staza, koju smo nekad smatrali ravnom diskom, očito nije takva. Podaci prikupljeni svemirskom letjelicom Gaia, koja je katalogizirala preko milijardu zvijezda, pružaju jasniju sliku njezine složene vanjske strukture. Suprotno ranijim pretpostavkama, njezin disk se ne samo proteže dalje nego što se prije mislilo, već ima i valoviti rub s izraženim iskrivljenjem.

Sudari ili tamna tvar: Dominantne teorije

Tradicionalno se vjerovalo da je iskrivljenje diska Mliječne staze posljedica drevnih sudara s drugim galaksijama, kao što je to bio slučaj s patuljastom galaksijom Sagi prije otprilike 6 milijardi godina. Međutim, najnovija istraživanja sugeriraju drugi uzrok: utjecaj haloa tamne tvari koji se ne poravnava s diskom galaksije.

Većina galaksija, uključujući našu, okružena je ogromnim haloem tamne tvari. Iako ga ne možemo vidjeti, ovaj halo čini većinu mase galaksije. Njegova gravitacijska sila je toliko snažna da s vremenom može mijenjati oblik galaksije. Ako se halo naginje u odnosu na disk galaksije, može doći do iskrivljenja diska.

Simulacije pružaju dublji uvid

Kako bi potvrdili ovu teoriju, istraživači su koristili TNG50 simulacije iz IllustrisTNG projekta, napredne modele koji prikazuju evoluciju galaksija. Ove simulacije uzimaju u obzir ne samo tamnu tvar, već i složene interakcije poput magnetohidrodinamike. Rezultati sugeriraju da halo tamne tvari može značajno naginjati u odnosu na disk galaksije, što može biti rezultat direktnih sudara ili bliskih susreta s drugim galaksijama. Nagnuti halo može ostati takav milijardama godina, dovoljno dugo da uzrokuje iskrivljenje galaksije.

Kao dodatak svojoj hipotezi, tim je proučavao model galaksije slične Mliječnoj stazi, koji je imao nagnuti halo tamne tvari. Nakon simulacije razvoja kroz 6 milijardi godina, postojale su značajne sličnosti između stvarne Mliječne staze i virtualnog modela.

Nije samo naša galaksija iskrivljena. Ispitivanja pokazuju da do polovice spiralnih galaksija u svemiru možda ima neko iskrivljenje. Takva učestalost ukazuje na česte gravitacijske interakcije između galaksija i njihovih haloa. Iako ova studija pruža nove uvide, kompleksni odnosi među galaksijama i dalje zahtijevaju dodatna istraživanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube