kozmos.hr
Tehnologija

Evo kako će NASA tražiti život na ledenim mjesecima Encelada i Europe

objavljeno

Američka svemirska agencija NASA predstavila je sofisticiran plan koji obuhvaća ključne aspekte potrebne za razvoj robotskog sustava namijenjenog istraživanju ledenih mjeseca s oceanskim vodama. Ova strategija odnosi se na razvoj robotskih istraživača koji će u budućim svemirskim misijama posjetiti oceane drugih svjetova, probijajući se kroz njihove debele ledene ljuske kako bi istražili skrivene podmorske oceane u potrazi za životom.

U svrhu razmatranja ovog ambicioznog poduhvata, NASA je podijelila uvide s radionice održane u veljači 2023. godine, gdje su se znanstvenici i inženjeri okupili kako bi razmotrili potencijalne misije ‘kriobota’. Cilj je bio osmisliti kako probiti ledene površine mjeseca poput Europe i Encelada, sondažom koja će istražiti ispod njihovih površinskih oceana.

Kako prenosi space.com, razmatrani koncept ‘kriobota’ predstavlja inovativnu alternativu tradicionalnom bušenju. Ovaj pristup koristi cilindrični uređaj, koji se pokreće iz bazne jedinice na površini ledenog svijeta. Uređaj koristi toplinu za otapanje leda i postupno klizi prema dolje, dok se okolna voda pomakne i ponovno zaledi.


Ove sonde i metoda ‘termalnog bušenja’ već su se široko koristile za istraživanje glečera i ledenjaka na Zemlji. Međutim, ledene ljuske svemirskih tijela poput Europe i Encelada su znatno hladnije i deblje, te predstavljaju nepredvidljivije izazove.

NASA-ini programi Scientific Exploration Subsurface Access Mechanism for Europa (SESAME) i Concepts for Ocean worlds Life Detection Technology (COLDTech) već godinama podržavaju istraživanja usmjerena na prilagodbu termičkih bušilica za upotrebu u ekstraterestrijalnim uvjetima pomoću ‘kriobota’.

Unatoč tome, značajno povećanje znanja o svjetovima pokrivenim oceanskim ledom nagnalo je znanstvenike da se ponovno okupe na radionici u Kalifornijskom institutu tehnologije (Caltech), razmatrajući kako najnovija otkrića mogu utjecati i unaprijediti planiranje misija ovih robota.

U potrazi za životom na vodi Voda je ključna za život kako ga poznajemo, stoga nije iznenađujuće što je postala primarni fokus znanstvenika u potrazi za životom izvan Zemlje. Otkrivanje da ledeni mjeseci našeg solarnog sustava skrivaju obilne oceane tekuće vode daje novi zamah astrobiološkim istraživanjima.

Otkriće bogatih vodenih resursa na Marsu pruža uzbudljive mogućnosti za otkrivanje tragova drevnog života. No, oceani mjeseca poput Europe i Encelada možda sadrže uvjete pogodne za suvremeni mikrobiološki život, što bi moglo predstavljati revolucionarno otkriće.

Radionica u Caltechu identificirala je četiri ključna aspekta za razvoj robota istraživača vanzemaljskih vodenih svjetova: energiju, termičke sposobnosti, pokretljivost i komunikaciju.

Izazovi dubokih oceana i ledene topline Za probijanje kroz debele ledene ljuske potreban je robot opremljen robustnim energetskim sustavom. Srce takvog robota trebalo bi biti nuklearno pogonsko sredstvo sposobno generirati dovoljno topline za prodor kroz led. Očekuje se da će za ove misije biti potrebno oko 10 kilovata energije, uz dodatni izazov dizajniranja strukture koja može izdržati ekstremni pritisak dubokih mora.

Prethodna istraživanja i misije pružaju vrijedne uvide u razvoj ovakvih sustava. Posebno je značajna svemirska letjelica Cassini, s termičkim sustavom koji je generirao više od potrebnih 14 kW energije. Dodatno, radioizotopski termoelektrični generatori (RTGs) testirani su u oceanima Zemlje, sugerirajući mogućnost preživljavanja u sličnim uvjetima na Europi.


Zaštita robota od njegove vlastite generirane topline zahtijeva sofisticiran sustav termalnog upravljanja. Razmatra se upotreba dva neovisna kruga tekućine, jedan za regulaciju unutarnje temperature robota, a drugi za razmjenu topline s okolnom vodom.

Iako su takvi sustavi već razvijeni, daljnje inovacije su potrebne za prilagodbu specifičnim izazovima ledene kore Europe ili Encelada. Osim toga, ledene ljuske mogu sadržavati nečistoće poput stijena i soli, zahtijevajući dodatne strategije probijanja.

Navigacija kroz ledene prepreke i komunikacija Krioboti će trebati napredne navigacijske sustave za otkrivanje i zaobilaženje prepreka u ledu, kao i sposobnost prenosa podataka kroz debele ledene slojeve natrag na površinsku jedinicu. Radionica je naglasila važnost poboljšanja ovih tehnologija, kao i potencijal nadolazeće misije Europa Clipper za pružanje ključnih podataka o uvjetima na Europi.

Razmatranje različitih tehnologija, od instrumenata za analizu uzoraka do materijala otpornih na koroziju u vanzemaljskim uvjetima, također je bilo dio sveobuhvatnog planiranja na radionici.

Iako predstoji mnogo rada, konsenzus je da je misija kriobota na ledenim svjetovima solarnog sustava izvediva, povećavajući vjerojatnost pronalaska života izvan Zemlje više nego ikad prije. Ovaj ambiciozni plan reflektira NASA-inu posvećenost produbljivanju našeg razumijevanja svemira i potencijala koji skriva u svojim najudaljenijim kutovima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.