kozmos.hr
Svemir

Egzoplanet Gliese 367 b nema atmosferu

Egzoplanet Gliese 367 b nema atmosferu
objavljeno

Astronomi su koristeći Svemirski teleskop James Webb (JWST) istraživali blizak egzoplanet poznat kao Gliese 367 b. Rezultati istraživanja pokazuju da je ovaj planet tamni, vrući i bez detektibilne atmosfere. Ova nova saznanja objavljena su 2. siječnja na otvorenom serveru arXiv. Gliese 367 b (također poznat kao GJ 367 b, nazvan Tahay) otkriven je u prosincu 2021. godine korištenjem NASA-inog Satelita za istraživanje tranzitnih egzoplaneta (TESS). Kruži oko zvijezde Gliese 367 (poznate kao Añañuca), patuljaste zvijezde tipa M1.0V koja se nalazi otprilike 31 svjetlosnu godinu od Zemlje, veličine i mase gotovo upola manje od Sunca. U istom sustavu nalaze se još najmanje dva planeta, smještena dalje od matične zvijezde.

Valja napomenuti, i kako smo o tome pisali prije nekoliko mjeseci, ovaj egzoplanet je zaista čudan. Tahay je planet s ultra-kratkim orbitalnim periodom, koji svoju orbitu oko matične zvijezde završava za samo 7,7 sati. Iako je samo jedan od mnogih USP planeta u većem katalogu od preko 5.500 poznatih egzoplaneta, ono što Tahay izdvaja je njegova izuzetna gustoća: gotovo dvostruko veća od one na Zemlji.


Ranija promatranja Gliese 367 b pokazala su da je planet približno 30% manji od Zemlje i da ima masu od oko 0,67 zemaljskih masa. Njegova ravnotežna temperatura iznosi 1,367 Kelvina, a oko svoje zvijezde obilazi svakih 7,7 sati. Tim astronoma pod vodstvom Michaela Zhanga sa Sveučilišta u Chicagu koristio je Srednje-infracrveni instrument (MIRI) JWST-a za analizu atmosfere Gliese 367 b. Ova su promatranja pružila dodatne informacije o svojstvima i prirodi ovog egzoplaneta.

“Koristeći Srednjeg-infracrvenog instrumenta na JWST-u, promatrali smo GJ 367 b tijekom 12,7 sati, što odgovara 1,6 orbitama planeta”, naveli su istraživači u radu.

Promatranja su otkrila da Gliese 367 b ne posjeduje uočljivu atmosferu, nema raspodjele topline i ima tamnu površinu u MIRI spektralnom području.

Dnevna temperatura na Gliese 367 b doseže 1,728 Kelvina, dok je noćna temperatura znatno niža, procijenjena na ispod 847 Kelvina. Ova velika razlika u temperaturi ukazuje na to da Gliese 367 b vjerojatno nema atmosferu koja može zadržati toplinu, kao što je to slučaj na Zemlji. Prema istraživanju, ove temperature i nepostojanje atmosfere sugeriraju da na Gliese 367 b nema gustoće zraka slične Zemlji, posebno ne atmosfere bogate ugljičnim dioksidom. Znači, planet vjerojatno nema gustu atmosferu kao što je naša, niti vrlo rijetku atmosferu koja bi mogla nastati u ekstremnim uvjetima

Podaci koje su znanstvenici prikupili ukazuju na to da bi jedna strana planeta Gliese 367 b, koja je uvijek okrenuta prema svojoj zvijezdi, mogla biti izuzetno vruća, čak do te mjere da su površinski dijelovi planeta rastopljeni. Zbog tih visokih temperatura, bilo kakve tvari koje bi se mogle ispariti (poput vode ili drugih plinova) vjerojatno bi već bile isparile u svemir. Ovo upućuje na to da Gliese 367 b vjerojatno nema atmosferu kakvu poznajemo na Zemlji, osim ako nije sasvim suh i bez tih isparljivih tvari.

Dodatno, usporedbom ovih podataka s onima o Zemlji, znanstvenici pretpostavljaju da Gliese 367 b ima puno manje tih isparljivih tvari od Zemlje. Jedan od mogućih razloga za nedostatak atmosfere na Gliese 367 b bi moglo biti to što je njegovu početnu atmosferu, ako je ikada postojala, uništilo jako zračenje od njegove zvijezde.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.