kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Dvije privatne misije otvaraju novo poglavlje lunarnog istraživanja 2024. godine
Astronomija

Dvije privatne misije otvaraju novo poglavlje lunarnog istraživanja 2024. godine

Dvije privatne misije otvaraju novo poglavlje lunarnog istraživanja u 2024. godine
objavljeno

U okviru inicijative NASA-e, Commercial Lunar Payload Service (CLPS), dvije komercijalne svemirska misije su zakazana za lansiranje prema Mjesecu početkom 2024. godine. Ovaj ambiciozni program zamišljen je kao pokretačka snaga za razvoj komercijalnih transportnih usluga s ciljem dostave eksperimenata i drugih tereta na lunarnu površinu. Očekuje se da će ove misije označiti prva slijetanja na Mjesec koja su u cijelosti dizajnirana i realizirana od strane privatnih kompanija. Uspjeh ovih misija mogao bi otvoriti vrata novom razdoblju u komercijalnom istraživanju Mjeseca i znanstvenim otkrićima, usmjeravajući put prema budućim lunarnim poduhvatima.

Projekt CLPS službeno je lansiran 2018. godine, a prvotno se sastojao od devet kompanija pozvanih da se pridruže programu, među kojima su Astrobotic i Intuitive Machines, predvodnici ovih predstojećih misija. Očekuje se da će oba svemirska broda sletjeti na Mjesec unutar tjedan dana od početka misije.

Peregrine: Prvi Korak na Lunarnoj Površini

Prvi u nizu letova, Peregrine lunarni lander, proizvod je kompanije Astrobotic iz Pittsburgha. Planirano je da njegov put započne 8. siječnja 2024. godine. Lander je dizajniran kao višenamjenski uređaj veličine prosječne vrtne sjenice, sposoban za nošenje mnoštva znanstvenih eksperimenata.


Među njima se ističe niz spektrometara namijenjenih mjerenju sastava i radijacije lunarnog tla, kao i uređaji za precizno lociranje pozicije landera. Jedan od ključnih instrumenata, Neutronski spektrometar, tragat će za vodenim molekulama ispod površine Mjeseca, što bi moglo imati dalekosežne implikacije za buduće lunarno stanovanje. Peregrine će također proučavati sunčeve energetske čestice i galaktičke kozmičke zrake, pružajući neprocjenjive podatke o radijacijskim uvjetima na Mjesecu, što je ključno za planiranje budućih misija na ovom nebeskom tijelu.

Nova-C: Slijedi Korake Peregrinea

Uskoro nakon Peregrinea, svoje putovanje prema Mjesecu započet će i Nova-C lander, kreacija tvrtke Intuitive Machines iz Houstona. Ovaj lander, oblikovan kao visoki heksagonalni cilindar, donijet će svoj skup znanstvenih instrumenata, uključujući kamere za trodimenzionalno mapiranje i instrumente za analizu radio valova u tankoj lunarnoj atmosferi. Posebno intrigantan eksperiment na Nova-C je Međunarodni lunarni opservatorij (ILO-X), koja ima za cilj snimiti prve slike Mliječnog puta s površine Mjeseca, demonstrirajući potencijal lunarne astronomije.

Osim znanstvenih otkrića, ove misije imaju za cilj razotkriti tajne lunarnih lokacija poput Sinus Viscositatis i kratera Malapert A, nudeći uvide u kompleksnu geologiju Mjeseca i potencijalne izvore resursa za buduće misije. Kao i svaka pionirska inicijativa, CLPS misije nose sa sobom obećanja o novim horizontima u lunarnom istraživanju. S uspješnim dovršetkom ovih misija i potencijalnom stabilizacijom komercijalnih letova na Mjesec, svjedočimo praskozorju nove ere svemirskih avantura.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.