kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Drago kamenje iz Namibije moglo bi biti ključno za budućnost kvantnih računala
Tehnologija

Drago kamenje iz Namibije moglo bi biti ključno za budućnost kvantnih računala

Drevno drago kamenje iz Namibije. Izvor: University of St. Andrews.
objavljeno

Nova studija nalaže da je poseban oblik svjetlosti kojeg proizvodi drevno namibijsko drago kamenje možda ključ za razumijevanje kvantnih računala temeljenih na svjetlosti. Ovakva računala mogla bi riješiti brojne znanstvene misterije.

Drago kamenje iz Namibije

Tim koji je provodio studiju koristio je prirodni dragi kamen od bakrovog oksida (Cu2O) iz Namibije za proizvodnju Rydbergovih polaritona, najvećih hibridnih čestica svjetlosti i materije ikada stvorenih. Istraživanje je nastalo u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilištu Harvard u SAD-u, Sveučilištu Macquarie u Australiji i Sveučilištu Aarhus u Danskoj i objavljeno u časopisu Nature Materials.

Rydbergovi polaritoni neprestano prelaze iz svjetlosti u materiju i obrnuto. U Rydbergovim polaritonima, svjetlost i materija su kao dvije strane kovanice, a strana materije je ono što potiče polaritone na međusobnu interakciju. Ove interakcije su ključne jer omogućuju stvaranje kvantnih simulatora, posebne vrste kvantnog računala na kojima se informacije pohranjuju u kvantnim bitovima.


Kvantni bitovi, za razliku od binarnih bitova u klasičnim računalima (0 ili 1), mogu uzeti bilo koju vrijednost između 0 i 1. Iz tog razloga mogu pohraniti mnogo više informacija od klasičnog računala te izvoditi nekoliko različitih procesa istovremeno.

Duboko u Zemljinoj kori otkriven novi mineral – davemaoit

Potencijalno veliki korak za znanost

Napredne sposobnosti koje bi sa sobom donijeli kvantni bitovi, mogle bi pomoći kvantnim simulatorima u rješavanju važnih zagonetki fizike, kemije i biologije. “Izrada kvantnog simulatora koji koristi svjetlo sveti je gral znanosti. Napravili smo veliki korak prema tome stvarajući Rydbergove polaritone, njegov ključni sastojak.” navodi voditelj projekta dr. Hamid Ohadi, sa Fakulteta za fiziku i astronomiju na Sveučilištu St. Andrews.

Kako bi stvorili Rydbergove polaritone, istraživači su zarobili svjetlost između dva zrcala s jakom refleksijom. Kristal bakrovog oksida iz kamena iskopanog u Namibiji zatim je stanjivan i poliran na ploču širine 30 mikrometara (tanju od ljudskih dlaka). Ploča je zatim učvršćena između dva zrcala kako bi učinila Rydbergovi polaritoni 100 puta većima nego ikada prije.

“Kupnja kamena putem eBaya bila je prilično jednostavna. No, izazov je bio dobiti Rydbergove polaritone koji postoje u iznimno uskom rasponu boja.” – dodao je jedan od vodećih autora novog istraživanja, dr. Sai Kiran Rajendran, također sa Fakulteta za fiziku i astronomiju Sveučilišta St. Andrews. Tim trenutno i dalje radi na svojim metodama kako bi pomnije istražio mogućnost izrade kvantnih sklopova, drugog ključnog faktora u proizvodnji kvantnih simulatora.

Istraživači otkrili 2.5 milijardi godina star oblik života u rubinu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (15. travnja 2022.), Ancient Namibian stone could hold key to future quantum computers, University of St Andrews, Phys.org (pristup 21. travnja 2022.)

Anonymous (19. travnja 2022.), Ancient Namibian Gemstone Holds Key to Future Quantum Computers, SciTechDaily, Cacm.acm.org (pristup 21. travnja 2022.)


Anonymous (16. travnja 2022.), Ancient Namibian Gemstone Holds Key to Future Quantum Computers, SciTechDaily.com (pristup 21. travnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.