kozmos.hr
Jeste li znali?

10 stvari koje trebate znati o prvom hrvatskom satelitu CroCube-u

CroCube (Naslovna)
objavljeno

Donosimo intervju s Danielom Jović – voditeljicom projekta prvog hrvatskog satelita ‘CroCube’ – u kojem odgovara na deset zanimljivih i intrigantnih pitanja o nastanku, tijeku i budućnosti projekta.

1) Kako ste došli do same ideje za projektom? Znamo da je projekt već duže vrijeme u cirkulaciji, ali odakle Vam je došla originalna ideja?

Iz vlastite perspektive mogu reći da mi se projekt prvog satelita vrti mi u glavi već duže vrijeme. Moj kolega, osnivač i direktor tvrtke Spacemanic, Jakub Kapuš, lansirao je prvi slovački satelit, i kako volim Hrvatsku i ovdje živim već 12 godina, velika mi je želja taj uspjeh ponoviti i ovdje, a kolege su me u tom naumu podržali. U Hrvatskoj je postojalo već nekoliko inicijativa za lansiranje satelita koje nisu uspjele iz raznih razloga. Baš zato je Spacemanic ponudio pomoć ovom projektu te smo u startu eliminirali prepreke koje su u prošlosti predstavljale problem – nabavka „karte za svemir“ (lansirne prilike tzv. launch opportunity), kadar s iskustvom u sklapanju i programiranju, dijelovi satelita koji su provjereni u svemiru (flight-proven) po nabavnoj cijeni, know-how o pripremi lansiranja i potrebnim testovima, te pomoć oko softwarea. Drugi partner, A3 (Jadranska aero-svemirska agencija) pak odrađuje dio oko zemaljske postaje i mnogi članovi su aktivni sudionici na ovom projektu.


Ovakav pilot projekt odličan je iskorak prema ozbiljnijim naprednim projektima. Hrvatska zaostaje, mladi stručnjaci bježe. CroCube je ono što nam treba za pokrenut svemirsku industriju u Hrvatskoj.

2) Recite nam nešto o Vašem timu? Tko ga čini?

Mogu ponosno reći da je CroCube tim jedna kombinacija znanstvenika i cijenjenih stručnjaka u svojim područjima, ali i studenata i volontera koji prije nisu imali doticaja sa svemirskom tehnologijom. Zapravo nam je jako drago da su nam se i oni priključili, jer već u samom startu vidimo da ovaj projekt potiče interes za učenje o svemiru i uključivanje ljudi u svemirsku industriju – a to nam je i glavni cilj. Kao što sam spomenula, svi radimo volonterski, tako da u biti cijeli tim pokreće isključivo želja za lansiranjem prvog hrvatskog satelita, buđenje interesa i razvoj te industrije u lijepoj našoj.

Tim koji stoji iza projekta prvog hrvatskog satelita 'CroCube' (©CroCube/Daniela Jovic).
Tim koji stoji iza projekta prvog hrvatskog satelita ‘CroCube’ (©CroCube/Daniela Jović).

3) Možete li nam objasniti Vašu suradnju sa stranim tvrtkama (Space X i Spacemanic). Kako ste uspjeli privući njihov interes?

Spacemanic je moja matična tvrtka, a kako je ista u Slovačkoj i Češkoj, zapravo sam ideju projekta predstavila A3 i zatražila ih pokroviteljstvo u Hrvatskoj – da se satelit pripremi, programira, testira i integrira u Hrvatskoj, od strane hrvatskih inženjera, programera, u hrvatskim tvrtkama i znanstvenim ustanovama, da se prenesu znanje i iskustvo koje Spacemanic gradi već godinama i da Hrvatska ostvari mogućnost samostalnog pripremanja iduće satelitske misije. Drugi partner je njemačka tvrtka Exolaunch. Kako se mjesto na raketi kupuje na kile, u minimalnom iznosu 200 kila, potreban je posrednik, koji nam može prodati 1 kilu (toliko će biti težak naš satelit) i isto tako nam osigurava mjesto u tzv. deployeru, što je zapravo samostalna svemirska letjelica koja nekoliko satelita otpremi od rakete na finalni položaj u orbit i tamo ih ispusti da započnu svoj rad. Space X raketu Falcon 9 smo odabrali iz tri razloga: pouzdanost i financijski prihvatljivi model rideshare programa – usluga za lansiranje puno malih satelita, gdje se trošak dijeli među sve sudionike na letu te manja posljedica na okoliš – jer se Falcon 9 može ponovno koristiti za lansiranje.

4) Zašto ste odabrali kocku kao oblik Vašeg satelita? Što nam možete reći o orbiti u kojoj će satelit biti?

Zapravo je kockica svojevrsna sretna okolnost. CroCube će biti cubesat, a cube sateliti su male kockice, dimenzija svega 10x10x10cm. Sad, s obzirom na to da je svemirska tehnologija u Hrvatskoj još uvijek u baby fazi, najlogičnije je započeti razvoj cubesatom. Ipak, tu kockicu smo brendirali i bojama učinili svojom i jedinstvenom. Svi nas prepoznaju po crveno-bijelim kockicama pa će tako i prva hrvatska kockica u svemiru izvana biti crvena s ugraviranim CroCube logotipom, a iznutra bijela.

Satelit će biti pozicioniran u niskoj Zemljinoj orbiti, točnije SSO (sun-synchronous orbit), na 500-600km. Ova orbita pogodna je za slikanje (što je iznimno važno jer će naš satelit biti opremljen s dvije kamere) budući da se osvjetljenje na istoj cijele godine ne mijenja. Isto tako, u ovoj orbiti se predviđa životni vijek satelita od dvije godine. Poslije će se njegova putanja smanjivati dok ga na kraju ne povuče gravitacija prema Zemlji i satelit u cijelosti izgori u atmosferi.


5) Recite nam nešto više o samom crowdfundingu. Ako nam možete reći, kako mislite privući ljude da ulože u Vaš projekt?

Kao što sam već prije spomenula, CroCube je projekt namijenjen prvenstveno Hrvatima i Hrvaticama. Tako da i kod prikupljanja sredstava polažemo nade u javnost i želju za napretkom i zajedništvo koje su Hrvati toliko puta do sada pokazali. Svi mogu vrlo jednostavno donirati iznos koji njima odgovara na web stranici Croinvesta, a ovisno o veličini donacije, dobiti će i razne nagrade kojima pokazujemo zahvalnost. Naravno, pozivam sve da bace oko na Croinvest za više informacija i da pogledaju nagrade.

6) Koja je vizija Vašeg projekta? Što mislite postići njegovom realizacijom i prvom hrvatskom svemirskom misijom?

Glavna ideja ovog projekta nije lansirati satelit. Naravno, to je prvi korak, koji je zapravo donekle i sramota da nismo već napravili, jer nas to čini jedinima takvima u EU. Glavna poanta projekta i prve hrvatske svemirske misije je pokrenuti svemirsku industriju u Hrvatskoj. Kako sada stvari stoje, ako se želite ozbiljno baviti svemirom, vjerojatno morate ići izvan države. To želimo spriječiti. Naš cilj je omogućiti svima onima koji još od malih nogu maštaju o svemiru, da svoje snove uspiju ostvariti i u Hrvatskoj.

Voditeljica projekta CroCube Daniela Jović (©CroCube/Daniela Jovic).
Voditeljica projekta CroCube Daniela Jović (©CroCube/Daniela Jović).

7) Ako misija prođe dobro, mislite li nastaviti razvijati slične projekte u suradnji sa stranim svemirskim agencijama?

Plan nam je nastaviti razvijati nove i veće projekte, „od temelja“ graditi satelite u Hrvatskoj, educirati ljude i slično, ali bitno je da sada idemo korak po korak. Imamo jako, jako ambiciozne planove, koji su itekako ostvarivi, no idemo prvo realizirati planove koje imamo za CroCube pa ćemo kasnije raditi na ostalim projektima.

8) Koliko dug će biti životni vijek satelita i što će se desiti kada on istekne?

Predviđen životni vijek CroCubea je oko dvije godine. Cilj nam je ostaviti što manje posljedica na okoliš pri izvršavanju misije, što je jedan od razloga zašto će se lansirati Falconom 9, koji će se moći ponovno koristiti i jedan od razloga zašto će naš satelit biti lansiran u paketu s ostalim cubesatovima. S vremenom, orbita će se sve više smanjivati i satelit bude padao prema Zemlji. U padu će u potpunosti izgorjeti u atmosferi, što znači da neće ostati njegovih ostataka u svemiru, a ni na Zemlji.

I Vi donacijom možete pomoći realizaciji projekta.

9) Na koji način Hrvatska i njena znanstvena zajednica mogu pridonijeti istraživanju svemira?

Hrvatska već ima znanstvenike koji se vrlo aktivno bave svemirom i rade u najvećim svjetskim svemirskim agencijama poput NASA-e, ljude koji su bili dijelom značajnih projekata koji su doprinijeli cijelom svijetu, astronome koji rade na populariziranju svemira među mlađom publikom i slično. Ono čemu se mi nadamo i što ćemo pokušati ostvariti je povećanje broja znanstvenika, koji ne samo da potječu iz Hrvatske, već i rade u Hrvatskoj. Bitno je da javnost i pojedinci ne smatraju svemir kao nešto što je rezervirano samo za znanstvenike i nekolicinu, već da je svemir budućnost i da se bilo tko može uključiti i učiti o svemiru.

10) Imate li završne riječi za nas, naše pratitelje i širu javnost?

Završnu riječ bih iskoristila da pozovem sve da nam se pridruže u našoj misiji, pogotovo u ovoj fazi financiranja na Croinvestu, kada izravno mogu sudjelovati u stvaranju povijesti svoje države. Ne morate donirati velike iznose – koliko god bi to bilo lijepo, jer je i najmanja donacija korak bliže svemiru, boljoj budućnost i većim prilikama u Hrvatskoj. I svakako, zapratite nas na Facebooku, gdje objavljujemo novosti vezane uz projekt.

Linkovi na Facebook i webstranicu projekta.

Prvi hrvatski satelit mogao bi biti lansiran 2023. godine

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.