kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Bivši izvršni direktor Google X-a upozorava na opasnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’
Tehnologija

Bivši izvršni direktor Google X-a upozorava na opasnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’

Izvor: Pixabay.com / geralt / 23405 images.
objavljeno

Bivši izvršni direktor Google X-a upozarava na mogućnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’, opasnog po čovječanstvo.

Prijetnja za opstanak čovječanstva

Bivši izvršni direktor Google X-a, Mo Gawdat, smatra kako će ljudi jednog dana, u vrlo bliskoj budućnosti, proizvesti umjetnu inteligenciju gotovo ‘božanskih’ atributa. Ona bi mogla predstavljati veliku prijetnju po opstanak čovječanstva.

Gawdat je izdao svoje upozorenje u novom intervjuu za The Times, dodavši kako je neizbježan razvoj opće umjetne inteligencije (eng. artificial general intelligence) slične ‘svemoćnom’ Skynetu iz Terminatora. Jednom kada dođe do toga, čovječanstvo će se naći na rubu nestanka uzrokovanog djelovanjem ‘božanskih’ strojeva.

https://kozmos.hr/elon-musk-smatra-da-zivimo-u-simulaciji/

Robotska ruka ‘pravi se važna’ pred programerima

Dok je radio sa programerima umjetne inteligencije u Google X-u, Gawdat je došao do zastrašujućeg otkrića. Robotske ruke na kojima su radili, imale su zadatak pronaći i pokupiti malu loptu. Nakon nekog vremena, uz male pomake, jedna od ruku zgrabila je loptu i pokazala je istraživačima, praveći se važnom. To je bila kap koja je prelila čašu za Gawdata.


“Odjednom sam shvatio da je ovo doista zastrašujuće. U trenutku sam se sledio” dodao je Gawdat. “Realnost je da mi stvaramo boga.”

Je li prava prijetnja digitalna diktatura?

Kada je u pitanju tehnološka industrija, u posljednje se vrijeme širi mnogo straha oko umjetne inteligencije. Elon Musk je nekoliko puta izdao hitna upozorenja u namjeri da osvijesti čovječanstvo o puzajućoj robotskoj agresiji. Musk smatra da ako se adekvatne mjere ne poduzmu na vrijeme, uskoro bi moglo biti prekasno za čovječanstvo.

Ipak, ova upozorenja ne uzimaju u obzir štetnost aktualne umjetne inteligencije koju smo već proizveli, npr. algoritmi prepoznavanja lica i predviđanja pokreta koji su već u nekoliko navrata pogodili ranjive zajednice te su čak bili optuženi za ‘kodifikaciju institucionalnog rasizma’.  Rješenja koja se predlažu su dodatni sistemi ‘nadzora’ i ‘regulacije’, otprilike na granici sa digitalnom diktaturom.

Izvor: Pixabay.com / prince_creative.
Izvor: Pixabay.com / prince_creative.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (Unknown), FORMER GOOGLE EXEC WARNS THAT AI RESEARCHERS ARE “CREATING GOD”, MO GAWDAT BELIEVES THAT THE SINGULARITY IS COMING AND THAT AI POSES A SERIOUS THREAT TO HUMANITY, Futurism.com (pristupljeno 1. listopada 2021.)

Rifkind H. (29. rujna 2021.) Can this man save the world from artificial intelligence?, Thetimes.co.uk (pristupljeno 1. listopada 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.