kozmos.hr
Svemir

Astronomi uz pomoć amatera otkrili gigantski planet

autor
objavljeno

Tim astronoma u suradnji sa skupinom amaterskih astronoma otkrili su divovski plinoviti planet skriven od pogleda uobičajenih alata za promatranje zvijezda.

Skriveni plinoviti div

Planet TOI-2180 b ima isti promjer kao Jupiter, ali je gotovo tri puta masivniji. Istraživači također vjeruju da sadrži 105 puta veću masu Zemlje u elementima težim od helija i vodika. Ništa slično tome ne postoji u našem Sunčevom sustavu. Detalji nalaza objavljeni su u Astronomical Journalu i predstavljeni na virtualnom press događaju American Astronomical Society 13. siječnja.

„TOI-2180 b je tako uzbudljiv planet za pronalazak. Pogađa trifektu: 1) ima orbitu od nekoliko stotina dana, 2) relativno je blizu Zemlje (379 svjetlosnih godina se smatra bliskim za egzoplanet) i 3) možemo vidjeti kako prolazi ispred svoje zvijezde . Vrlo je rijetko da astronomi otkriju planet koji provjerava sva tri ova polja,“ rekao je UCR astronom Paul Dalba, koji je pomogao potvrditi postojanje planeta.


Dalba je također objasnio da je planet poseban jer mu je potreban 261 dan da se dovrši putovanje oko svoje zvijezde, što je relativno dugo u usporedbi s mnogim poznatim plinskim divovima izvan našeg Sunčevog sustava. Njegova relativna blizina Zemlji i svjetlina zvijezde oko koje kruži omogućit će znanstvenicima da više nauče o ovome novom planetu.

Otkriće planeta

Kako bi locirao egzoplanete, koji kruže oko zvijezda koje nisu naše Sunce, NASA-in satelit TESS mjesec dana gleda jedan dio neba, a zatim ide dalje. Traži padove u svjetlini do kojih dolazi kada planet prijeđe ispred zvijezde.

„Pravilo je da moramo vidjeti tri ‘pada’ ili tranzita prije nego povjerujemo da smo pronašli planet,“ rekao je Dalba. Jedan tranzitni događaj mogao bi biti uzrokovan teleskopom s podrhtavanjem ili zvijezdom koja se maskira u planet. Iz tih razloga TESS nije fokusiran na ove pojedinačne tranzitne događaje. Međutim, mala skupina amaterskih astronoma jest.

Gledajući podatke TESS-a, Tom Jacobs, član grupe i bivši časnik američke mornarice, samo je jednom ugledao prigušeno svjetlo od zvijezde TOI-2180. Njegova skupina upozorila je Dalbu, koji je specijaliziran za proučavanje planeta kojima je potrebno mnogo vremena da kruže oko svojih zvijezda.

Koristeći automatizirani teleskop za traženje planeta Lick Observatory, Dalba i njegovi kolege promatrali su gravitacijsko povlačenje planeta na zvijezdu, što im je omogućilo da izračunaju masu TOI-2180 b i procijene niz mogućnosti za njezinu orbitu.

Slijedi potvrda TESS-a

U nadi da će promatrati drugi tranzitni događaj, Dalba je organizirala kampanju koristeći 14 različitih teleskopa na tri kontinenta na sjevernoj hemisferi. Tijekom 11 dana u kolovozu 2021. trud se isplatio i rezultirao s 20.000 slika zvijezde TOI-2180, iako nijedna od njih nije pouzdano otkrila planet.

Međutim, kampanja je navela grupu da procijeni da će TESS vidjeti kako planet ponovno prolazi kroz svoju zvijezdu u veljači, kada planiraju nastavak istraživanja.


Grupa tzv. ‘lovaca na planete’ – tj. amaterskih astronoma – uzima javno dostupne podatke s NASA-inih satelita kao što je TESS i traži pojedinačne tranzitne događaje. Dok profesionalni astronomi koriste algoritme za automatsko skeniranje puno podataka, Visual Survey Group koristi program koji su stvorili za provjeru podataka teleskopa očima.

„Napor koji su uložili stvarno je važan i impresivan, jer je teško napisati kod koji može pouzdano identificirati pojedinačne tranzitne događaje. Ovo je jedno područje u kojem ljudi još uvijek pobjeđuju kod,“ zaključio je Dalba.

Pronađen ultravrući Jupiter s možda najbrutalnijim atmosferskim uvjetima

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Paul A. Dalba et al., „The TESS-Keck Survey. VIII. Confirmation of a Transiting Giant Planet on an Eccentric 261 Day Orbit with the Automated Planet Finder Telescope,“ The Astronomical Journal 163/2 (2022).

Jules Bernsein (13. siječnja 2022.), „Unusual team finds gigantic planet hidden in plain sight,“ news.ucr.edu (pristup 14. siječnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.