kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Asteroid Bennu je vjerojatno bio dio izgubljenog drevnog oceanskog svijeta
Svemir

Asteroid Bennu je vjerojatno bio dio izgubljenog drevnog oceanskog svijeta

Asteroid Bennu je vjerojatno bio dio izgubljenog drevnog oceanskog svijeta
objavljeno

Magnezijev natrijev fosfat pronađen u uzorcima donesenim s Bennua sugerira da se je ovaj asteroid odvojio od drevnog, malog, primitivnog oceanskog svijeta.


Znanstvenici su s nestrpljenjem čekali priliku da analiziraju 121,6-gramski uzorak asteroida Bennu prikupljen tijekom NASA-ine misije OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security – Regolith Explorer), koji je dostavljen na Zemlju prošle jeseni. Nadali su se da će materijal otkriti tajne prošlosti Sunčevog sustava i prebiotičke kemije koja je možda dovela do nastanka života na Zemlji. Rana analiza uzorka Bennua, objavljena 26. lipnja u časopisu Meteoritics & Planetary Science, pokazuje da je ovo uzbuđenje bilo opravdano.

Tim za analizu uzorka OSIRIS-REx otkrio je da Bennu sadrži izvorne sastojke koji su formirali naš Sunčev sustav. Prašina asteroida bogata je ugljikom i dušikom, kao i organskim spojevima, koji su svi ključni sastojci za život kakav poznajemo. Uzorak također sadrži magnezijev natrijev fosfat, što je bilo iznenađenje za istraživački tim, jer nije bio uočen u podacima prikupljenim daljinskim osjetilima sa svemirske letjelice na Bennuu. Njegova prisutnost u uzorku sugerira da je asteroid mogao odvojiti od davno nestalog, malog, primitivnog oceanskog svijeta.


Iznenađujuće otkrivenje fosfata

Analiza uzorka Bennua otkrila je intrigantne uvide u sastav asteroida. Dominiran glinenim mineralima, posebno serpentinitom, uzorak odražava tip stijene pronađene na srednjooceanskim hrbatima na Zemlji, gdje materijal iz plašta, sloja ispod Zemljine kore, dolazi u kontakt s vodom. Ova interakcija ne rezultira samo formiranjem gline; također dovodi do nastanka raznih minerala poput karbonata, željeznih oksida i željeznih sulfida. No, najneočekivanije otkriće je prisutnost vodotopivih fosfata. Ovi spojevi su komponente biokemije za sav poznati život na Zemlji danas.

Dok je sličan fosfat pronađen u uzorku asteroida Ryugu, kojeg je dostavila JAXA-ina (Japanska svemirska agencija) misija Hayabusa2 2020. godine, magnezijev natrijev fosfat otkriven u uzorku Bennua ističe se svojom čistoćom — odnosno, nedostatkom drugih materijala u mineralu — i veličinom svojih zrna, neviđenom u bilo kojem meteoritskom uzorku.

Geokemijski procesi i Bennuova povijest

Pronalaženje magnezijev natrijevih fosfata u uzorku Bennua postavlja pitanja o geokemijskim procesima koji su koncentrirali ove elemente i pruža vrijedne tragove o povijesnim uvjetima Bennua.

Prisustvo i stanje fosfata, zajedno s drugim elementima i spojevima na Bennuu, sugeriraju vodenu prošlost asteroida,” rekao je Dante Lauretta, suautor rada i glavni istraživač za OSIRIS-REx na Sveučilištu u Arizoni. “Bennu bi potencijalno mogao biti dio nekadašnjeg vlažnog svijeta. Ipak, ova hipoteza zahtijeva daljnja istraživanja.”

OSIRIS-REx nam je dao upravo ono što smo se nadali: veliki, netaknuti uzorak asteroida bogat dušikom i ugljikom iz nekada vlažnog svijeta,” rekao je Jason Dworkin, suautor rada i znanstvenik projekta OSIRIS-REx u NASA-inom Goddard Space Flight Center u Greenbeltu, Maryland.

Pogled u mlade dane Sunčevog sustava

Unatoč svojoj mogućoj povijesti interakcije s vodom, Bennu ostaje kemijski primitivan asteroid, s elementarnim omjerima koji blisko nalikuju onima Sunca.

Uzorak koji smo vratili najveći je rezervoar nepromijenjenog materijala asteroida na Zemlji upravo sada,” rekao je Lauretta.


Ovaj sastav nudi pogled u rane dane našeg Sunčevog sustava, prije više od 4,5 milijardi godina. Ove stijene zadržale su svoje izvorno stanje, ne otapajući se niti ponovo kristalizirajući od svog nastanka, potvrđujući svoje drevno podrijetlo. Tim je potvrdio da je asteroid bogat ugljikom i dušikom. Ovi elementi su ključni za razumijevanje okruženja iz kojih su Bennuovi materijali potekli i kemijskih procesa koji su transformirali jednostavne elemente u složene molekule, potencijalno postavljajući temelje za život na Zemlji.

Ova otkrića naglašavaju važnost prikupljanja i proučavanja materijala s asteroida poput Bennua — posebno materijala niske gustoće koji bi se obično spalio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu,” rekao je Lauretta. “Ovaj materijal drži ključ za razotkrivanje složenih procesa formiranja Sunčevog sustava i prebiotičke kemije koja je mogla pridonijeti pojavi života na Zemlji.”

Što slijedi

Deseci laboratorija u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta primit će dijelove uzorka Bennua iz NASA-inog Johnson Space Centera u Houstonu u narednim mjesecima, a mnogi znanstveni radovi koji opisuju analize uzorka Bennua očekuju se u narednim godinama od tima za analizu uzorka OSIRIS-REx.

Uzorke Bennua su zapanjujuće lijepi izvanzemaljski kameni,” rekao je Harold Connolly, suautor rada i znanstvenik misije OSIRIS-REx na Sveučilištu Rowan u Glassborou, New Jersey. “Svaki tjedan, analiza tima za analizu uzorka OSIRIS-REx pruža nove i ponekad iznenađujuće nalaze koji pomažu postaviti važne granice za podrijetlo i evoluciju planeta sličnih Zemlji.”

Lansiran 8. rujna 2016., svemirska letjelica OSIRIS-REx putovala je do blisko-zemaljskog asteroida Bennu i prikupila uzorak stijena i prašine s površine. OSIRIS-REx, prva američka misija koja je prikupila uzorak s asteroida, dostavila je uzorak na Zemlju 24. rujna 2023. godine.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.