kozmos.hr
Svemir

Artemis I uskoro se vraća na Zemlju

Letjelica Orion uspješno je završila svoj put oko Mjeseca i sada je na putu prema Zemlji gdje će se 11. prosinca srušiti u Tihi ocean (©NASA).
autor
objavljeno

Letjelica Orion uspješno je dovršila svoje putovanje oko Mjeseca i sada se nalazi na putanji prema Zemlji gdje bi trebala stići 11. prosinca.

Artemis I i Orion

Svemirska letjelica Orion koja je bez posade letjela u NASA-inoj misiji Artemis I prošla je jučer (5. prosinca) veliku prekretnicu kada je uspješno izvela sagorijevanje motora (207 sekundi) dok je bila samo 128 kilometara iznad Mjesečeve površine. Manevar je uspješno postavio Orion na pravi put prema Zemlji gdje će se 11. prosinca spustiti u Tihi ocean.

Voditelji misije svemirske letjelice Orion ustvrdili su da za sada sve ide prema planu – „sve što je od tog vozila zatraženo učiniti, učinjeno je. I to je učinjeno fenomenalno,“ pojasnio je Judd Frieling, direktor u NASA-inom svemirskom centru Johnson (JSC).

Letjelica Orion uspješno je završila svoj put oko Mjeseca i sada je na putu prema Zemlji gdje će se 11. prosinca srušiti u Tihi ocean (©NASA).
Letjelica Orion uspješno je završila svoj put oko Mjeseca i sada je na putu prema Zemlji gdje će se 11. prosinca srušiti u Tihi ocean (©NASA).

Važnost misije

Orion je već ispisao povijest. Naime, kada misija Artemis I završi letjelica će ukupno proputovati više od 2.2 milijuna kilometara tijekom 26-dnevne misije. No, to ne znači da svi aspekti Orionovog prvog putovanja ide glatko. Iz NASA-e su istaknuli par anomalija s kojima se svemirska letjelica susrela posljednjih dana, a koje uključuju prekid komunikacije i anomaliju s energetskim sustavom na Orionu.


Prekid rada mreže Deep Space Network u Goldstoneu u Kaliforniji uzrokovao četiri i pol sata prekida u komunikaciji između zemaljskih kontrolora i Oriona. Srećom, prekid je uzrokovan hardverskim problemom na zemaljskoj stanici, a ne Orionovim hardverom, što je omogućilo brzo otklanjanje problema.

Osim toga, jedinica za distribuciju napajanja na brodu Orion pokvarila se u nedjelju (4. prosinca), prekinuvši napajanje četiriju uređaja odgovornih za pogonski i grijaći podsustav vozila. Međutim, napajanje je brzo vraćeno, a NASA je pojasnila da napajanje Orionovih kritičnih sustava, navigacijskih ili komunikacijskih sustava nikada nije prekidano.

Pogledajte što je Artemis vidio na putu do Mjeseca

Manji problemi, no misija ide dalje

„Svemirska letjelica je u redu … u kombinaciji s pravovremenim radom naših operativnih timova [nekoliko problema s kojima smo se susreli] doista nije rezultiralo nikakvim utjecajem na misiju niti zabrinutošću,“ rekli su NASA-ini dužnosnici.

Debbie Korth, zamjenica upravitelja programa Orion u JSC-u, zaključila je „što se tiče izvedbe do sada, bilo je stvarno sjajno“ te dodala da i glasovno aktivirani digitalni asistent Callisto – na brodu Orion – radi bez problema.

Ima još nekoliko testova koje treba provesti dok Orionov let još traje, ali misija napreduje tako glatko da se voditelji misije raduju sljedećoj „unaprijed planiranoj odluci“ koja će se dogoditi u četvrtak (8. prosinca) kada će članovi tima odabrati mjesto slijetanja (tj. točnije rušenja) letjelice uz obalu Kalifornije (slijetanje bi se trebalo dogoditi 11. prosinca).

Složen niz čimbenika – brzina vjetra, visina valova, razdoblje valova (vrijeme između valova) – uzet će se u obzir kako bi se odredilo gdje u Tihom oceanu spustiti Orion. Timovi NASA-e i američke mornarice već se koordiniraju prije operacije izvlačenja u kojoj će Orion biti izvađen iz mora i vraćen na kopno radi analize.


Orion poslao nevjerojatnu snimku Zemlje i Mjeseca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Shaneequa Vereen (4. prosinca 2022.), „Artemis I – Flight Day 19: Orion Prepares for Close Lunar Flyby, Teams Examining Power Conditioning Issue,“ blogs.nasa.gov (pristup 6. prosinca 2022).

„Artemis I – News,“ blogs.nasa.gov (pristup 6. prosinca 2022).

Brett Tingley (6. prosinca 2022.), „Artemis 1 Orion spacecraft on track for return to Earth after moon flyby,“ space.com (pristup 6. prosinca 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.