kozmos.hr
Znanost

Arheolozi su u Turskoj otkrili drevni kip star 1800 godina

Arheolozi su u Turskoj otkrili drevni kip star 1800 godina
objavljeno

U povijesnim dubinama Amasre, grada smještenog uz Crno more, otkriven je izuzetni relikvij koji odzvanja pričama starih vremena. Povijest Amasre seže sve do feničanske kolonije Sesame iz 12. stoljeća prije Krista, a doživjela je razdoblje procvata pod vodstvom iranske princeze Amastris. Kasnije, tijekom bizantskog razdoblja, grad je postao značajna utvrđena luka na južnoj obali Crnog mora.

Zübeyde Kuru, ravnateljica Muzeja Amasra, nedavno je predvodila iskopavanja koja su dovela do iznenađujućeg otkrića. Na dubini od tri metra ispod površine zemlje otkrivena je mramorna statua. Prikazuje ženu djelomično odjevenu u plašt, koja graciozno stoji na urni postavljenoj na postolje.

Zadivljujuće povijesno blago

Ovaj kip, visok 1,5 metara, prema mišljenju stručnjaka predstavlja nimfu iz grčke mitologije. Ova božanstva, često povezana s određenim prirodnim lokalitetima, kroz stoljeća su bila obilježena u umjetnosti, književnosti i legendama. Rimljani su posebno cijenili nimfe zbog njihove povezanosti s vodom, što ovom otkriću dodaje još veći povijesni značaj.

Nakon što završe restauratorski radovi, ovaj vrijedan artefakt bit će izložen u Muzeju Amasra, pružajući posjetiteljima priliku da iz prve ruke dožive dio bogate povijesti ovog područja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube