kozmos.hr
Svemir

Znanstvenike zbunjuju ljubičaste stijene na Marsu

Izvor: NASA, JPL-CALTECH, MSSS.
objavljeno

NASA-in rover Perseverance pronašao je ljubičaste mrlje na brojnim Marsovim stijenama u krateru Jezero. Znanstvenici zasad ne znaju ništa o njihovom uzroku, ali neki pretpostavljaju da se možda radi o tragovima drevnog života.

Možda bi trebalo razmisliti o imenu ‘Crvenog planeta’ s obzirom da je NASA otkrila neobičan ljubičasti premaz na hrpi marsovskih stijena.

Ljubičasti premaz nalazi se posvuda na marsovskim stijenama

Perseverance je pronašao dokaze ove tajanstvene boje na stijenama na gotovo svakoj lokaciji koju je rover dosad posjetio na Marsu, prenosi National Geographic. Ljubičaste stijene pojavile su se u raznim oblicima i veličinama, a NASA nije sigurna što uzrokuje njihovu neuobičajenu boju.

Znanstvenici i dalje nemaju konkretan odgovor na pitanje otkud ljubičaste stijene na Marsu. “Nemam baš konkretan odgovor za vas”, rekla je Ann Ollila, geokemičarka iz Nacionalnog laboratorija Los Alamos koja je predstavila podatke o ljubičastim stijenama na nedavnoj konferenciji American Geophysical Union (AGU).

Izvor: NASA/JPL-Caltech/MSSS.
Prve naznake ljubičastih stijena na Marsu otkrio je rover Curiosity još 2016. godine. Izvor: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Analiza ljubičastih stijena mogla bi dati uvide u drevnu povijest Marsa

Istraživači nastavljaju analizirati ljubičasti premaz kako bi vidjeli mogu li otkriti njegovo podrijetlo. Neki stručnjaci vjeruju da bi njegov kemijski sastav mogao donijeti uvide u drevno okruženje Marsa.

Budući da su živi organizmi stvarali obojene prevlake na Zemljinim stijenama, postoji iznimno malena mogućnost da bi to mogao biti jedan od pokazatelja života na Crvenom planetu, ali za taj zaključak potrebno je još mnogo analize i istraživanja.

Boje su jedinstvene jer istraživači nisu znali da se pojavljuju s tako velikom učestalošću. Zapravo, ovo je prva misija tijekom koje je rover jasno promatrao spomenute ljubičaste mrlje.

Perseveranceova sofisticirana kamera Mastcam-Z

Sofisticirana kamera Mastcam-Z omogućila je istraživačima na Zemlji da proučavaju ljubičaste prevlake kroz “znanstvene oči rovera”, rekao je za NatGeo Bradley Garczynski, doktorand planetarne znanosti na Sveučilištu Purdue koji je također pomogao u predstavljanju podataka AGU-u.

Znanstvenici se sada nadaju da će stijene naposlijetku vratiti na Zemlju gdje će moći analizirati kako bi se mogao donijeti konačan zaključak o podrijetlu ljubičastog premaza.

Mars je do prije tri milijarde godina imao hladnu i vlažnu atmosferu?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (unknown), Scientists puzzled by purple coating on Mars rocks “I don’t reall have a good answer for you.”, Futurism.com – They__Byte (pristup 21. siječnja 2022.)

Wei-Haas M. (13. siječnja 2022.), Mysterious purple coating found on Mars rocks, Nationalgeographic.com (pristup 21. siječnja 2022.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.