kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici su otkrili nešto neobično istražujući središte Zemlje
Znanost

Znanstvenici su otkrili nešto neobično istražujući središte Zemlje

objavljeno

U 2019. godini znanstvenici su zabilježili neobičnu oscilaciju u dubinama Zemlje koja se pojavljuje približno svakih 8,5 godina. Nakon detaljnog mapiranja minornih promjena u Zemljinoj rotaciji, istraživački tim je iznio pretpostavku: unutrašnja jezgra našeg planeta moglo bi biti nagnuto u odnosu na njezin plašt.

Ovo otkriće, nazvano “Unutarnji oscilacijski val jezgre”, ukazuje na to da je unutrašnja jezgra gušća i teža u sjeverozapadnom dijelu, nagnuta za 0,17 stupnjeva u odnosu na plašt. Studija objavljena u časopisu Nature Communications ističe da bi ova spoznaja mogla revolucionarizirati razumijevanje unutarnje strukture Zemlje, utjecaja seizmičkih aktivnosti i magnetskog polja na jezgru.

Tradicionalno se smatralo da jezgra rotira u skladu s plaštom, vođena jednoličnom raspodjelom gustoće. “Međutim, rezultati prirodnih oscilacija Zemlje kao cjeline ukazuju na visok stupanj heterogenosti unutar struktura gustoće, što dovodi u pitanje ovu pretpostavku,” objasnio je Hao Ding, dekan geofizičkog odjela na Wuhan Sveučilištu, za Phys.org.


Otkriće ukazuje na moguću razliku u kutu rotacije unutarnje jezgre za manje od jednog stupnja, kao i nesklad u simetrijskim osima između donjeg plašta i granice plašt-jezgra s gornjim plaštem. Ove spoznaje izazivaju dosadašnje shvaćanje pokreta različitih slojeva Zemlje, posebno u području gdje se unutarnja jezgra susreće s okolnim slojevima, gdje promjene u gustoći uzrokuju periodično gibanje jezgre.

Osim toga, istraživanje sugerira da bi nagnutost između unutarnje jezgre i plašta mogla uzrokovati promjene u obliku i gibanju tekuće jezgre, što bi moglo rezultirati promjenama u geomagnetskom polju. Ding naglašava važnost daljnjih istraživanja za dublje razumijevanje ovih signala dobivenih iz unutrašnjosti Zemlje.

Iako je tim samo zagrebao površinu ovog kompleksnog područja, jasno je da nas očekuju daljnja istraživanja kako bi se dobila sveobuhvatnija slika događanja u dubinama Zemlje. Ova studija ne samo da pruža uvid u dinamičke procese unutar našeg planeta, već i otvara vrata novim pitanjima i mogućnostima u geofizičkim istraživanjima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.