kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Jeste li znali?
  • /
  • Znanstvenici sa Stanforda upozoravaju da će doći do kolapsa civilizacije u narednim desetljećima
Jeste li znali?

Znanstvenici sa Stanforda upozoravaju da će doći do kolapsa civilizacije u narednim desetljećima

Kolaps civilizacije. Izvor: Yayimage.com
objavljeno

“Čovječanstvo nije održivo. Da bismo održali trenutni stil života na Zemlji, trebalo bi nam još pet ovakvih planeta…”

Kolaps civilizacije u narednim desetljećima?

Hoće li naša civilizacija trajati zauvijek? Odgovor je: vjerojatno ne. U svakom slučaju, u vrlo dalekoj budućnosti, naše Sunce će proždrijeti naš planet. Nadajmo se da ćemo do tada pronaći način da izbjegnemo ovu sudbinu i koloniziramo različite svjetove u dubokom svemiru. Do tada će, nadamo se, čovječanstvo postati međuzvjezdana vrsta. Ali hoćemo li preživjeti kao vrsta do te budućnosti?

Prema grupi znanstvenika sa Sveučilišta Stanford, stvari ne izgledaju dobro za ljudsku vrstu. Tijekom emisije CBS-a pod nazivom 60 minuta, znanstvenici su raspravljali o globalnim krizama i izumiranju. Tony Barnosky, biolog sa Stanforda čiji rad uključuje korištenje fosilnih zapisa za mapiranje promjena u ekosustavima tijekom vremena, objasnio je da njegov rad upućuje na činjenicu da se trenutne stope izumiranja kreću oko 100 puta više od stope koja se inače opaža tijekom četiri milijarde godina povijesti našeg planeta.


MIT-evo predviđanje iz 1970. najavljuje kolaps civilizacije u 21. stoljeću.

Civilizacija će završiti

Prema biologu, tako brzi gubitak populacije znači da je u tijeku najgora epizoda masovnog izumiranja još od onog koje je pogodilo dinosaure. Najgora vijest? Čovječanstvo toga zapravo nije svjesno. Iako se Zemlja više puta oporavila od događaja masovnih izumiranja u prošlosti, velika većina života koji se u to vrijeme nalazio na našem planetu ipak nije opstao. Nažalost, to bi se moglo odnositi i na nas ljude – ili, barem – zamke naše tehnološke civilizacije.

Prema istraživačima, ova sumorna stvarnost znači da čak i ako ljudi nekako uspiju preživjeti, dalekosežni učinci masovnog izumiranja — poput uništavanja staništa, narušavanje Zemljinog ekosustava, poremećaja u prirodnim prehrambenim lancima, neplodnosti tla i drugog — uzrokovat će pad moderne ljudske civilizacije. Drugim riječima, život kakav poznajemo zauvijek će se promijeniti.

Sunce izbacilo ogroman val plazme

Čovječanstvo nije održivo

Ako čovječanstvo drastično ne promjeni smjer kojim je krenulo, pustoš koju izazivamo na planetu bit će vrlo neugodna. To je sumorno upozorenje, ali s njime se slažu i drugi stručnjaci. Civilizacija bi vrlo brzo mogla doživjeti svoj kraj – govorimo o vremenskom razdoblju od nekoliko desetljeća.

“Čovječanstvo nije održivo. Da bismo održali naš životni stil, trebalo bi još pet ovakvih planeta”, objasnio je istraživač Paul Ehrlich sa Stanforda.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.