kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Znanstvenici razvijaju „crnu kutiju“ koja će dokumentirati kraj naše civilizacije
Tehnologija

Znanstvenici razvijaju „crnu kutiju“ koja će dokumentirati kraj naše civilizacije

autor
objavljeno

Tim znanstvenika razvija ‘crnu kutiju’ koja bi trebala snimati sve relevantne podatke o čovječanstvu te u slučaju našega svršetka poslužiti kao izvor informacija za civilizacije koje dolaze nakon nas.

Što ostaje o nama nakon apokalipse?

Ako – ili kada – ljudska civilizacija propadne, što će ostati? Možda dijelovi nekih gradova. Ili poneki spomenik? Općenito, ipak, možda neće ostati puno dokaza o tome što je čovječanstvo postiglo – ili što je rezultiralo njegovim padom.

Jedan tim istraživača to želi promijeniti. Njihovo rješenje? Masivna, neuništiva kutija koja će bilježiti znanstvene podatke kako bi budućim civilizacijama dala uvid u to kako je točno čovječanstvo propalo.

Projekt, nazvan Earth’s Black Box, bit će golemi čelični monolit instaliran na udaljenom mjestu u Tasmaniji. Nalikuje crnim kutijama koje su dizajnirane da prežive padove zrakoplova i da istražiteljima pruže vrijedne podatke o tome što je dovelo do katastrofe – samo, u ovom slučaju, na planetarnoj razini.


Neuništivi snimač

Projekt je suradnja između istraživača sa Sveučilišta u Tasmaniji, marketinške agencije Clemenger BBDO i kreativne agencije The Glue Society.

Crna kutija će biti izgrađena na, kako programeri kažu, izuzetno geološki stabilnoj lokaciji u Tasmaniji (foto: earthsblackbox)

Tim dizajnira kutiju za snimanje klimatskih podataka kao što su atmosferske razine CO2, temperature mora i razine potrošnje energije. Također će prikupljati kontekstualne informacije poput naslova vijesti i postova na društvenim mrežama.

„Ideja je da, ako se Zemlja ‘uruši’ kao rezultat klimatskih promjena, ovaj neuništivi uređaj za snimanje ostane kao sredstvo iz kojega svatko tko preostane može naučit,“ rekao je Jim Curtis, izvršni kreativni direktor u Clemenger BBDO, za Australian Broadcasting Corporation.

Kutija će nadživjeti čovječanstvo

Sama kutija bit će izrađena od čelika debljine tri inča (7.62cm) i oklopljena granitom. Iznutra će se na krovu kutije nalaziti sustav diskova za pohranu (spojen na internet) koji se napaja solarnim panelima.

„Kutija je napravljena da nas sve nadživi. Ako se dogodi najgore, te ako električne mreže nestanu, ova stvar će i dalje biti tu,“ rekao je za ABC Jonathan Kneebone, suosnivač Glue Society-a. Najveći problem za tim sada predstavlja odgovoriti na pitanje kako pomoći budućim civilizacijama da pristupe informacijama koje kutija sadrži i kako da ih protumače.


Katastrofalni utjecaj komete prije 13 000 godina vjerojatno je potaknuo uspon civilizacije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (4. prosinca 2021.), „Scientists Are Building A “Black Box” To Record The End Of Civilization,“ futurism.com (pristup 6. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.