Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Znanstvenici prvi put uočili kako crna rupa proždire neutronsku zvijezdu

Astronomi su napokon promatrali jedan od najfascinantnijih fenomena u svemiru.

Zvjezdarnice LIGO i Virgo bile su prve koje su pouzdano registrirale gravitacijske valove od spajanja neutronske zvijezde i crne rupe. Pretpostavlja se da su ove formirane crne rupe i izvori rafala smješteni na udaljenosti od oko milijardu svjetlosnih godina od Sunca.

Otkrivanje bliskog para neutronske zvijezde i crne rupe pomoću elektromagnetskog zračenja i gravitacijskih valova, i dalje je težak zadatak za astronome.

Znanstvenike zanima ne samo interakcija objekata u takvom sustavu, koji se može pratiti radio pulsima iz pulsara, već i njihovo spajanje. Svojstva rezultirajućeg kompaktnog predmeta još su važnija.

Tijekom posljednja četiri desetljeća, tijekom elektromagnetskih promatranja, pronađeno je 19 dvostrukih neutronskih zvijezda. Istodobno, zvjezdarnice gravitacijskog vala LIGO i Virgo registriraju uglavnom dvostruke crne rupe koje se spajaju. Od svih, samo su dva događaja zabilježena u trećoj promatračkoj kampanji bili kandidati za spajanje neutronske zvijezde i crne rupe.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U slučaju GW190426 pokazalo se da je vjerojatnost da je vijest lažna prilično velika, a u slučaju GW190814, procijenjena masa kandidata za neutronsku zvijezdu, koja je iznosila 2,59 Sunčevih masa, pokazala se prevelikom za objekt ove vrste.

Astronomi su napokon vidjeli spajanje neutronske zvijezde i crne rupe

Skupina astronoma u suradnji LIGO, Virgo i KAGRE, koju je predvodio Richard Abbott s Kalifornijskog tehnološkog instituta, izvijestila je o dva slučaja pouzdanog otkrivanja gravitacijskih valova spajanjem neutronske zvijezde i crne rupe.

GW200105 je 5. siječnja 2020. otkrio jedan od LIGO detektora, a GW200115 15. siječnja 2020. i LIGO detektori i detektor Virgo.

To je omogućilo sužavanje područja lokalizacije izvora na nebu za red veličine. Signal iz GW200105 išao je na Zemlju 931 milijuna godina, a iz GW200115 – 978 milijuna godina.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Grafika masa izvornih i završnih predmeta koji su se sudarili. Izvor: LIGO-Virgo / Frank Elavsky, Aaron Geller / Northwestern

 

Znanstvenici su zaključili da je scenarij izbijanja GW200105 na razini pouzdanosti od 90 posto zapravo spajanje crne rupe mase 8,9 Sunčevih masa i neutronske zvijezde mase 1,9 Sunčevih masa.

Znanstvenici prvi put uočili spajanje crne rupe i neutronske zvijezde

U slučaju GW200115, crna rupa je imala masu od 5,7 mase Sunca, a neutronska zvijezda je 1,5 puta veća od mase Sunca.

Istraživači primjećuju da su rezultati u skladu s teorijskim predviđanjima za spajanje neutronske zvijezde i crne rupe te svojstvima galaktičkih neutronskih zvijezda i crnih rupa. Istodobno se očekuje da se takvi događaji događaju u prosjeku jednom mjesečno na udaljenostima do milijarde svjetlosnih godina od Sunca.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Abbott, R. (2021, June 29). Observation of gravitational waves from two neutron star-black hole coalescences. arXiv.org.
• Bartels, M. (2021, June 29). Scientists catch 1st glimpse of a black hole swallowing a neutron star. Space.com.
• Chu, J. (n.d.). LIGO and Virgo detect rare mergers of black holes with neutron stars for the first time. MIT News | Massachusetts Institute of Technology.
• Conover, E. (2021, June 28). Gravitational waves reveal the first known mergers of a black hole and neutron star. Science News.
• Hanna, C., & McCormick, G. (n.d.). Elusive mergers of black holes with neutron stars confirmed for first time. Penn State University.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju...

Svemir

Znanstvenici tvrde da su sve bliže otkriću prvih takozvanih hijerarhijskih crni rupa.  Hijerarhijske crne rupe Crne rupe, otkrivene putem signala njihovih gravitacijskih valova koji...

Astronomija

Znanstvenici predlažu izgradnju opservatorija za hvatanje gravitacijskih valova na Mjesecu. Povratak ‘čovjeka’ na Mjesec mogao bi otvoriti nove prilike za istraživanje svemira. Artemis NASA...

Astronomija

Znanstvenici koji love gotovo neuhvatljive gravitacijske valove diljem svemira možda će svoja otkrića sada moći upotpuniti novim alatom: umjetnom inteligencijom. Gravitacijske valove prvi je...

Svemir

Stotinu crnih rupa u samo jednom klasteru. Međunarodna grupa astrofizičara, predvođena stručnjacima sa Sveučilišta u Barceloni, otkrila je veliki broj crnih rupa, koje se...

Svemir

Nakon više od četiri godine istraživanja kozmičkih zbivanja putem gravitacijskih valova, znanstvenici su napokon uočili treću očekivanu varijantu kozmičkog sudara, i to čak dva...

Svemir

Druga slika crne rupe već je na putu. U središnjem dijelu Mliječne staze, na udaljenosti od 26 tisuća svjetlosnih godina od Sunca, nalazi se...

Svemir

Znanstvenici su pronašli dokaze da je masivna crna rupa u središtu naše galaksije Mliječne staze zapravo nakupina crne tvari. Rad je objavlje u Monthly...

Oglas