kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici prvi put uočili kako crna rupa proždire neutronsku zvijezdu
Svemir

Znanstvenici prvi put uočili kako crna rupa proždire neutronsku zvijezdu

objavljeno

Zvjezdarnice LIGO i Virgo bile su prve koje su pouzdano registrirale gravitacijske valove od spajanja neutronske zvijezde i crne rupe. Pretpostavlja se da su ove formirane crne rupe i izvori rafala smješteni na udaljenosti od oko milijardu svjetlosnih godina od Sunca.

Otkrivanje bliskog para neutronske zvijezde i crne rupe pomoću elektromagnetskog zračenja i gravitacijskih valova, i dalje je težak zadatak za astronome.

Znanstvenike zanima ne samo interakcija objekata u takvom sustavu, koji se može pratiti radio pulsima iz pulsara, već i njihovo spajanje. Svojstva rezultirajućeg kompaktnog predmeta još su važnija.

Tijekom posljednja četiri desetljeća, tijekom elektromagnetskih promatranja, pronađeno je 19 dvostrukih neutronskih zvijezda. Istodobno, zvjezdarnice gravitacijskog vala LIGO i Virgo registriraju uglavnom dvostruke crne rupe koje se spajaju. Od svih, samo su dva događaja zabilježena u trećoj promatračkoj kampanji bili kandidati za spajanje neutronske zvijezde i crne rupe.

U slučaju GW190426 pokazalo se da je vjerojatnost da je vijest lažna prilično velika, a u slučaju GW190814, procijenjena masa kandidata za neutronsku zvijezdu, koja je iznosila 2,59 Sunčevih masa, pokazala se prevelikom za objekt ove vrste.

Astronomi su napokon vidjeli spajanje neutronske zvijezde i crne rupe

Skupina astronoma u suradnji LIGO, Virgo i KAGRE, koju je predvodio Richard Abbott s Kalifornijskog tehnološkog instituta, izvijestila je o dva slučaja pouzdanog otkrivanja gravitacijskih valova spajanjem neutronske zvijezde i crne rupe.

GW200105 je 5. siječnja 2020. otkrio jedan od LIGO detektora, a GW200115 15. siječnja 2020. i LIGO detektori i detektor Virgo.

To je omogućilo sužavanje područja lokalizacije izvora na nebu za red veličine. Signal iz GW200105 išao je na Zemlju 931 milijuna godina, a iz GW200115 – 978 milijuna godina.

Grafika masa izvornih i završnih predmeta koji su se sudarili. Izvor: LIGO-Virgo / Frank Elavsky, Aaron Geller / Northwestern

 

Znanstvenici su zaključili da je scenarij izbijanja GW200105 na razini pouzdanosti od 90 posto zapravo spajanje crne rupe mase 8,9 Sunčevih masa i neutronske zvijezde mase 1,9 Sunčevih masa.

https://kozmos.hr/znanstvenici-prvi-put-uocili-spajanje-crne-rupe-i-neutronske-zvijezde/

U slučaju GW200115, crna rupa je imala masu od 5,7 mase Sunca, a neutronska zvijezda je 1,5 puta veća od mase Sunca.

Istraživači primjećuju da su rezultati u skladu s teorijskim predviđanjima za spajanje neutronske zvijezde i crne rupe te svojstvima galaktičkih neutronskih zvijezda i crnih rupa. Istodobno se očekuje da se takvi događaji događaju u prosjeku jednom mjesečno na udaljenostima do milijarde svjetlosnih godina od Sunca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Abbott, R. (2021, June 29). Observation of gravitational waves from two neutron star-black hole coalescences. arXiv.org.
• Bartels, M. (2021, June 29). Scientists catch 1st glimpse of a black hole swallowing a neutron star. Space.com.
• Chu, J. (n.d.). LIGO and Virgo detect rare mergers of black holes with neutron stars for the first time. MIT News | Massachusetts Institute of Technology.
• Conover, E. (2021, June 28). Gravitational waves reveal the first known mergers of a black hole and neutron star. Science News.
• Hanna, C., & McCormick, G. (n.d.). Elusive mergers of black holes with neutron stars confirmed for first time. Penn State University.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube