kozmos.hr
Jeste li znali?

Znanstvenici otkrili skrivenu strukturu duboko u Zemlji

objavljeno

Znanstvenicima će trebati nove metode za proučavanje novootkrivene unutarnje jezgre koja može prepraviti pisanu povijest nastanka Zemlje.

Istraživači s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) potvrdili su postojanje “unutarnje jezgre” u Zemljinoj jezgri koja bi mogla prepisati povijest nastanka planeta.

Kao što je objasnila autorica studije, geofizičarka Joanne Stevenson, pretpostavka o prisutnosti drugog sloja u “središtu Zemlje” prvi put je iznesena prije otprilike dva desetljeća. Međutim, ove podatke nije bilo moguće provjeriti.

Da bi dokazali hipotezu, znanstvenici su usporedili tisuće modela unutarnje jezgre s podacima o brzini i vremenu prolaska seizmičkih valova kroz planet.

Pokazalo se da razlike u sastavu materijala jezgre utječu na smjer valova. Jedna od promjena ukazala je na neobičnu strukturu željeza, što ukazuje na postojanje dva odvojena razdoblja hlađenja u povijesti Zemlje.

Svi dostupni podaci temelje se na analizi tvari izbačene na površinu Zemlje kao rezultat vulkanske aktivnosti. Ovaj grafikon prikazuje puteve seizmičkih valova kroz slojeve Zemljine jezgre i koliko su različiti.Izvor: Stephenson i sur., Journal of Geophysical Research: Solid Earth, 2021

Iako je novi sloj vrlo teško promatrati, njegova posebna svojstva ukazuju na veliki događaj tijekom formiranja našeg planeta. Pojedinosti ovog događaja ostaju misterij, ali detaljnije studije pomoći će nam u proučavanju evolucije Zemlje.


Stevenson dodaje da novi podatci također objašnjavaju zašto se neki eksperimentalni podatci ne podudaraju sa trenutnim modelima planeta. Tradicionalno mišljenje govori da Zemlja ima četiri glavna sloja: koru, plašt, vanjsku jezgru i unutarnju jezgru.

Dobiveni podatci nam ukazuju na to da ćemo, čim se približimo rješenju teorije o drugom sloju Zemljine jezgre, morati ponovno pisati udžbenike i povijest nastanka našeg planeta.  Međutim, proći će mnogo godina prije no što će nam znanstvenici moći dati konačni odgovor ili pronaći potrebnu količinu dokaza za ovakve tvrdnje.

https://kozmos.hr/neobjasnjivo-zemlja-misteriozno-pulsira-svakih-26-sekundi/

Znanstvenici trenutno rade na novim istraživačkim metodama koje bi mogle pomoći u proučavanju ovog novog sloja Zemljine jezgre. Razlog tome je da se za sada sva raspoloživa saznanja o tome što se nalazi pod zemljinom korom formiraju na temelju analize tvari koja izlazi na površinu kao rezultat vulkanske aktivnosti.

Prije nekoliko godina, profesor Xiaodong Song s Odjela za geologiju Sveučilišta u Illinoisu, dao je izjavu o nehomogenosti zemljine jezgre. On smatra da je unutarnja jezgra Zemlje mala, veličine Mjeseca (oko 3500 km), ali njezina su svojstva vrlo zanimljiva i zaslužuju daljnje proučavanje.

Dokazivanje bilo koje od ovih teorija omogućit će znanstvenicima da preciznije odrede vremenske granice nastanka i formiranja Zemlje, kao i da bolje razumiju dinamičke procese koji se događaju u njenom tijeku, a koji općenito utječu na život cijelog planeta, uključujući i nas koji živimo na njenoj vanjskoj ljusci.

U ovom trenutku ništa nije začuđujuće, ali najnovija hipoteza o novootkrivenoj strukturi u Zemljinoj jezgri podudara se sa sličnim istraživanjima iz posljednjih nekoliko godina i samo je pitanje vremena kada ćemo dobiti odlučujući da ili ne.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr


Izvori:

• Koumoundouros, T. (n.d.). Scientists detect signs of a hidden structure inside earth’s core.
• Morrison, R. (2021, March 04). Scientists detect signs of a hidden ‘innermost core’ inside our planet.
• Stephenson, J., Tkalčić, H., & Sambridge, M. (2021, January 22). Evidence for the Innermost Inner Core: Robust parameter search For Radially Varying Anisotropy using the neighborhood algorithm.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.