kozmos.hr
Jeste li znali?

Neobjašnjivo: Zemlja misteriozno pulsira svakih 26 sekundi

objavljeno

Naš planet iz nekog razloga pulsira svakih pola minute, a znanstvenici i dalje ne mogu objasniti zašto ili kako se to događa.

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da Zemlja titra svakih 26 sekundi, ali nitko nije u stanju ponuditi adekvatno rješenje ove misterije.  Pulsiranje se proučavalo do detalja u posljednjih nekoliko desetljeća, no nismo uspjeli detektirati niti jedan konkretan razlog ovom fenomenu. Neki istraživači smatraju da je pojava povezana sa Zemljinim magnetskim polovima.

Naravno, pulsiranje se ne može osjetiti normalnim ljudskim osjetilima niti je dovoljno jako da bi zatreslo tlo kao potres. Usprkos tome, seizmolozi širom svijeta svakih 26 sekundi zabilježe puls na svojim uređajima. Znanost ovo i dalje ne može objasniti.

Istraživanja na temu

Geolog Jack Oliver bio je prvi koji je snimio čudan puls još ranih 1960.-ih, nakon što je njegov kolega čuo neobičnu buku dok je radio na Geološkom opservatoriju Sveučilišta u Kolumbiji. Istraživači dan danas slušaju pulsiranje i pokušavaju otkriti njegovo porijeklo.


Oliver nije u ono vrijeme imao tehnologiju kako bi precizno pratio pojavu. Nije bilo digitalnih seizmografa tako da su se njegovi podaci sastojali od izvješća na papiru i mnogo neriješenih pitanja. Njegovo otkriće ostalo je nezapaženo i dugo vremena nije bilo istraživanja na tu temu.

  1. znanstvenici sa Sveučilišta u Coloradu konačno su počeli propitivati neobične signale iz seizmičkih podataka. Unatoč njihovom traganju za odgovorima, misterija je ostala neriješena. Čak su sastavili i dubinsko izviješće bazirano na njihovim studijama i radu Jack Olivera. Ako ste zainteresirani možete pročitati njihovo istraživanje ovdje.

Sužavanje potencijalnih lokacija iz kojih dolazi pulsiranje

Šest godina kasnije, 2011., Garett Euler, student sa Sveučilišta u Washingtonu Sv. Louis, uspio je suziti broj mogućih lokacija iz kojih dolazi puls. Radi se o prostoru Gvinejskog zaljeva nedaleko od afričke obale.

Njegova hipoteza sugerira da kontinentalna kora ispod svjetskih oceana funkcionira kao razbijač valova. Ovo se događa na granici sjevernoameričke ploče, gdje najviši komad ploče završava dubokim ponorom. Kad valovi dođu do ovog mjesta, „čuje se“ famozno pulsiranje.

Drugi stručnjaci tvrde kako je izvor pulsiranja aktivni vulkan koji je preblizu kritične točke. Ova teorija smatra da je porijeklo pulsa blizu vulkana na otoku Sao Tome u Gvinejskom zaljevu.

Koji god bio pravi uzrok, pitanje uzroka pulsiranja i dalje ostaje neodgovoreno. Vulkani i kontinentalne ploče postoje svugdje u svijetu, ali nigdje ne proizvode slične znakove ili aktivnosti. Zašto se onda pulsiranje događa baš na tom mjestu?

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.