kozmos.hr
Znanost

Znanstvenici otkrili geološke tajne istočne Antarktike

antarktika-bez-leda
objavljeno

Istočna Antarktika je najmanje poznata geografska regija na Zemlji. Bilo kakvo proučavanje ovog dijela kontinenta je iznimno teško zbog njegove pokrivenosti debelim slojem leda i snijega. Uz sve to, neki znanstvenici uspjeli su pronaći puno više o regiji nego što su očekivali. Kao rezultat, geološka prošlost Antarktike postala je jasnija.

 

Otkrivanje neotkrivenog dijela Antarktike

Tim znanstvenika iz Europske svemirske agencije i organizacije British Antarctic Survey zaputili su se u izazov istraživanja najtajanstvenije regije ledenog kontinenta. Na kraju su uspjeli. Naime, umjesto pokušaja direktnog istraživanja same kopnene površine, znanstvenici su pratili drugačiju metodu.

Letom preko istočnog dijela Antarktike, dr. Tom Jordan i njegov tim mjerili su promjene u magnetskim i gravitacijskim obilježjima različitih stijena ispod leda. Rezultati su bili neočekivani s obzirom da jedan dio ove regije uopće nije ni postojao. Nedostatak velike stjenovite površine, otprilike veličine Velike Britanije, pokazao je da ova regija nikad nije bila cjelovita. Umjesto nje, znanstvenici su otkrili zaljev s mlađim stijenama ispod leda.


 

Geografski prikaz Antarktike i Južnog pola. Izvor: Depositphotos
Izvor: Depositphotos

 

Implikacije za buduća istraživanja

Ovakvo otkriće implicira dosta stvari. Prvo, sada se sa sigurnošću zna da je prilično manji dio istočne Antarktike nekad formirao dio drevnog superkontinenta od kojeg je nastao današnji kontinent na Južnom polu. Također, Tom Jordan došao je do zaključka da ovo otkriće može više reći o tektonici kontinenta. Postoji mogućnost da može objasniti kako su nastali planinski lanci i vulkani u toj regiji.

Dr. Fausto Ferraccioli, glavni istraživač ovog projekta od Europske svemirske agencije, komentirao je kako identificiranje ruba kratona na istočnoj Antarktici može pojasniti dosta toga. Može točnije pomoći u preciziranju današnje istočne Antarktike u sklopu drevnih kontinenta. Uz to, ovo otkriće može nam više reći o geotermalnom toku topline koja dolazi iz Zemljine unutrašnjosti.

Prilikom budućih rekonstrukcija nekadašnjih superkontinenata, rezultati ovog istraživanja mogu dovesti do znatnih promjena. Tijekom geološkog analiziranja Zemljine površine diljem svijeta, može se doći do drugačijih zaključaka o načinu na koji su se drevni superkontinenti razdvojili na današnje kontinente.

 

Izvor:

  • Phys.org (9. ožujka 2022.). Scientists discover Antarctica’s hidden geological past

Ja sam Marko Matas. Diplomirao sam studij pedagogije i nastavničkog smjera anglistike u Zadru. Bez obzira, vrlo sam znatiželjan te obožavam istraživati i druge znanosti. U slobodno vrijeme najviše proučavam astronomiju, povijest i biologiju te pronalazim manje poznate činjenice o istima.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.