kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici otkrili drevni krajolik zamrznut u vremenu ispod antarktičkog leda
Znanost

Znanstvenici otkrili drevni krajolik zamrznut u vremenu ispod antarktičkog leda

Znanstvenici otkrili drevni krajolik zamrznut u vremenu ispod antarktičkog leda
objavljeno

Otkriven 14 milijuna godina star antarktički krajolik.

Istraživači su otkrili smrznuti, drevni sustav rijeka ispod Istoka antarktičkog ledenog pokrova, koji je više od 14 milijuna godina bio skriven od pogleda. Tim predvođen Stewartom Jamiesonom sa Sveučilišta Durham, koristeći tehnologiju radara koja prodire kroz led i satelitsku tehnologiju, kartirao je skrivenu topografiju ispod Istoka antarktičkog ledenog pokrivača, čime je otkrio povijesne fluktuacije ledenog pokrova.

Promjenjiva stabilnost Istoka antarktičkog ledenog pokrova

Istočni antarktički ledeni pokrov, najveći ledeni pokrov na Zemlji koji se uglavnom nalazi na kamenitoj podlozi iznad razine mora, pokazuje manju stabilnost nego što su znanstvenici ranije mislili. S obzirom na porast globalnih temperatura, ovaj ledeni pokrov bi mogao znatno pridonijeti porastu razine mora, potencijalno dodajući gotovo pola metra do 2100. godine.

Reakcija antarktičkih ledenih pokrova na globalno zagrijavanje predstavlja najveću neizvjesnost u predviđanjima budućeg porasta razine mora. Svjesni toga, znanstvenici marljivo kartiraju i modeliraju područje ispod Istoka antarktičkog ledenog pokrova, kao i drugih globalnih ledenih pokrova, kako bi bolje razumjeli potencijalne klimatske rizike.

Dubinsko istraživanje prošlosti Antarktike

Tim se usredotočio svoje istraživanje na regije nazvane Aurora i Schmidt, koji se nalaze u unutrašnjosti od glečera Denman i Totten, otkrivajući krajolik koji čuva povijest prošlih ledenih uvjeta. Otkrili su drevnu, složenu mrežu dolina i grebena, što ukazuje na to da je krajolik formiran prije početka antarktičke glacijacije.

Formiran prije otprilike 34 milijuna godina, ledeni pokrov je doživio razne promjene, ali je ostao relativno stabilan posljednjih 14 milijuna godina. Istraživači su pronašli ostatke krajolika 300 kilometara u unutrašnjosti, što sugerira brzo zaleđivanje i minimalno povlačenje u posljednjih 14 milijuna godina.

Krajolik oblikovan drevnim silama

Otkriveni teren, sastavljen od dolina i ‘blokova’, upućuje na to da je formiran prije antarktičke glacijacije, vjerojatno oblikovan rasjedima od razilaženja superkontinenta Gondvana. Izuzetno očuvanje ovog krajolika ukazuje na brzo zaleđivanje i minimalnu eroziju od njegova nastanka.

Studija upućuje na upozorenje: ako temperature porastu za 3-7 °C, kao što su bile kada se formirao Istočni antarktički ledeni pokrov, ovaj drevni krajolik bi mogao biti ugrožen. Istraživači zaključuju s pozivom na akciju, sugerirajući mogućnost otkrivanja drugih skrivenih krajolika ispod Istočnog antarktičkog ledenog pokrova.

Objavljeno u časopisu Nature Communications, ova studija ne samo da otkriva dio skrivene povijesti Zemlje, već također služi kao ključan korak u razumijevanju potencijalnih utjecaja globalnog zagrijavanja na antarktičke ledenjake.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube