kozmos.hr
Znanost

Otkriven 240 milijuna godina star fosil ‘zmaja’

Otkriven 240 milijuna godina star fosil 'zmaja'
objavljeno

Novootkriveni fosili omogućili su znanstvenicima da po prvi puta u potpunosti otkriju 240 milijuna godina starog “zmaja, prema izjavi Nacionalnih muzeja Škotske (NMS). Pet metara dug reptil iz Trijasa prvi je put identificiran 2003. godine u Kini. No, nakon desetogodišnjeg proučavanja pet novijih primjeraka, znanstvenici su uspjeli detaljno prikazati cijelo biće, nazvano Dinocephalosaurus orientalis. Jedan potpuno artikuliran fosil, posljednji koji je otkriven, predstavio je “izvanredan kompletan primjerak od vrha njuške do vrha repa,” izjavio je za CNN dr. Nick Fraser.

“Zavijen je u obliku broja osam i… izrazito podsjeća na kineskog zmaja,” rekao je Fraser. Naravno, ovo otkriće predstavlja drevnu životinju iz Trijasa a ne pravog Zmaja.

Ovaj fosil pružio je novu svjetlost na tajanstveno biće, a međunarodni tim istraživača iz Škotske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Kine objavio je svoje nalaze u časopisu  Earth and Environmental Science Transactions of the Royal Society of Edinburgh. Profesor Li Chun s Instituta za vertebratnu paleontologiju i paleoantropologiju u Pekingu prvi je naišao na fosile 2003. godine. Tijekom posjeta malenom selu u provinciji Guizhou, na jugu Kine, uočio je malenu kralježnicu na komadu vapnenca, kako navodi njegov kolega Fraser. Zatim su ga lokalni poljoprivrednici uputili prema svinjcu, gdje su bili rasuti slični komadi. Ondje je Li Chun započeo s otkrivanjem kostiju koje je metodično spajao, čime je razotkrio ovu novu vrstu, dodao je Fraser.


Nedavno otkriveni fosili pokazali su da je ovo biće posjedovalo 32 kralješka, oblikujući izrazito dug vrat koji je, kako se pretpostavlja, služio za hvatanje riba. Ipak, znanstvenici su još uvijek u potrazi za preciznom funkcijom ovog anatomskog obilježja. “Funkcija dugog vrata i dalje mi je zagonetka,” priznao je Fraser. “Najplauzibilnije objašnjenje je da su se hranili u vodama ispresijecanim stijenama, potencijalno i špiljama, koristeći svoje duge vratove za istraživanje i prodor u te skrovite prostore u potrazi za plijenom.”

U području želuca jednog od fosila još uvijek su očuvane ribe, što ukazuje na visoku prilagodljivost na morski ekosustav. Prisutnost perajastih udova dodatno potkrepljuje ovu hipotezu, ističu istraživači u svom radu. Posebno su naglasili da izduženi vrat Dinocephalosaurusa nalikuje na onaj kod druge drevne, jednako misteriozne morske reptile Tanystropheus hydroides.

“U paleontologiji često koristimo suvremene analogije za razumijevanje života u prošlosti. Međutim, za Dinocephalosaurusa i Tanystropheusa suvremene analogije jednostavno ne postoje,” objasnio je Fraser. Dodao je kako istraživači pokušavaju usporediti bića poput ihtiozaura s njihovim suvremenim ekvivalentima, poput tune i dupina. “Zbog toga se često nalazimo u izazovu, slično kao i s mnogim životinjama iz Trijasa, koje nastanjuju jedinstven i fascinantan svijet pun bizarnih bića s aktivnostima koje današnje životinje naizgled ne prakticiraju.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.