kozmos.hr
Znanost

Znanstvenici: Oceani kriju ključne tajne o NLO-ima

NLO (UAP). Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Dok je NASA objavila dugo očekivano izvješće o NLO-ima, tema je dobila neočekivan zaokret. Pogled je usmjeren ne samo prema nebeskim visinama, nego i duboko ispod površine oceana. I dok neobjašnjive pojave na nebu često zaokupljaju pažnju, naši oceani mogli bi čuvati tajne koje je nemoguće zanemariti. Mnoga svjedočanstva o NLO-ima govore o letjelicama na nebu, ali često se spominju i čudni objekti koji se zaranjaju u oceane.

Već 2021. godine kružili su videozapisi koji prikazuju takve događaje. Zbog toga znanstvenici tvrde da moramo pretraživati dubine mora kako bismo otkrili moguće tajne NLO-a.

Brian Helmuth, poznati profesor sa Sjeveroistočnog sveučilišta specijaliziran za morske i ekološke znanosti, pridružio se raspravi. Iako NLO-i nisu u njegovom primarnom fokusu, smatra da nam ocean, s njegovim neshvatljivim dubinama, može ponuditi drugačiju perspektivu. Helmuth tvrdi: “Kada uzmete u obzir da većina životnog prostora na Zemlji leži ispod vode i ostaje velikim dijelom neistražena, ocean postaje idealno mjesto za promatranje.”


Ovo stajalište odražava se i u nedavnom panelu NASA-e, u kojem je sudjelovala Paula Bontempi, oceanografkinja s 18 godina iskustva u NASA-i. Helmuth dodaje: “S njenim znanjem i iskustvom, idealna je članica panela.”

Nova dimenzija istraživanja NLO-a: Sveobuhvatan pristup

David Spergel, astrofizičar, zajedno s panelom stručnjaka, ističe potrebu za znanstvenim pristupom ovim misterioznim događajima. Kako? Kroz primjenu umjetne inteligencije i strojnog učenja za razlikovanje poznatog od nepoznatog, korištenje senzora za nadzor neba, te kroz prikupljanje podataka uz pomoć zajednice.

U pionirskom koraku, NASA je uvela novu poziciju direktora istraživanja, napuštajući prethodni skepticizam prema NLO-ima.

Evolucija terminologije NLO: Od neba do oceana

Što točno tražimo? Iako su prvobitno bili označeni kao NLO-i, terminologija je 2022. godine promijenjen u UAP. Do kraja godine Pentagon je proširio terminologiju, koristeći izraz “neidentificirane anomalne pojave” kako bi uključio objekte koji se kreću između zraka i vode. Neki neidentificirani objekti pokazuju sposobnost mijenjanja okolne materije, prelazeći iz leta u zaranjanje u vodu kao da prepreke ne postoje.

Pentagon naglašava: “Sve neidentificirane pojave, bilo da se pojavljuju u zraku, na kopnu, moru ili u svemiru, predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju i zahtijevaju neposredno djelovanje.”

NASA-in odgovor? Iskoristiti napredne senzore sa satelitskih misija kao što su Terra i Aqua kako bi prikupili podatke tijekom pojava UAP-a.

Morske tajne: Nisu samo NLO-i

Povijesne pomorske legende obiluju pričama o neobičnim morskim stvorenjima, od navodnih susreta s ogromnim lignjama do mitova o morskim čudovištima.

Helmuth zaključuje: “S obzirom na goleme morske prostore koji su još uvijek neistraženi, svjedočenja o čudovištima s morskih dubina nisu daleko od naše svakodnevice.” “Bilo da su otkrića o UAP-u povezana s prirodnim pojavama na Zemlji ili izvanzemaljskim aktivnostima, oceani sigurno čuvaju brojne fascinantne tajne,” dodaje Helmuth.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.