kozmos.hr
Znanost

Znanstvenici kažu da je mutacija dovela do novog tipa mačke

Fotografije iz studije prikazuju salmiak boju u mačaka. Znanstvenici su otkrili genetsku mutaciju odgovornu za ovo neobično krzno. Zasluge: Animal Genetics 2024.
objavljeno

Znanstvenici su identificirali novi tip mačke s karakterističnim licem i crno-bijelim krznom, ali s jedinstvenom razlikom: krzno na leđima ove mačke počinje tamnom bojom pri dnu, poput crne, i postupno prelazi u bijelu na vrhovima. Ova neobična promjena uzrokovana je posebnom mutacijom. Tim istraživača, koji se sastoji od znanstvenika i zagovornika dobrobiti životinja, objavio je ovo otkriće ranije ovog mjeseca u časopisu Animal Genetics. Neobičnu boju krzna nazvali su “salmiak”, po popularnom slatkišu u Finskoj, kako bi dočarali crno-bijelo krzno ove mačke.

Prva pojava ove mačke zabilježena je 2007. godine u središnjoj Finskoj, gdje su ljudi primijetili lokalne mačke s ovim posebnim uzorcima krzna. Osim karakterističnog uzorka na leđima, ove mačke obično imaju bijele ili gotovo bijele repove, a oči su im uglavnom žute ili zelene. Mačke su se pojavljivale u različitim varijantama s crnim, smeđim i trobojnim krznom. Smatralo se da su možda neplodne zbog relativno niske učestalosti ovog tipa krzna, sve dok nije otkriveno da je jedna “salmiak” mačka okotila leglo preslatkih mačića.


DNK testiranje

Za studiju su istraživači uzeli krv od pet usvojenih mačaka i proveli DNK testiranje na četiri mačke, koji nije pokazao genetske mutacije povezane s bijelim krznom. Zatim su proveli sekvenciranje cijelog genoma za dvije mačke, što je otkrilo deleciju u tzv. KIT genu, koji može kodirati hoće li se bijela boja pojaviti u krznu mačke. Znanstvenici su također povezali varijacije KIT gena s pjegavim uzorcima kod raznih životinja poput konja i miševa.

“Iz usporednih podataka s drugih vrsta i analize segregacije genotipa podržava se zaključak da novo otkrivena delecija u KIT regiji potencijalno uzrokuje ‘salmiak’ boju krzna kod mačaka,” zaključuju istraživači. Hoće li ovo zanimljivo genetsko istraživanje dovesti do uvrštenja ove mačke u online registre pedigreiranih mačaka poput Međunarodne Asocijacije Mačaka, tek ćemo vidjeti, ali zasigurno je osvojila mjesto u našim srcima. Ovo otkriće donosi novu perspektivu u razumijevanju genetskih varijacija koje mogu rezultirati jedinstvenim i neobičnim uzorcima krzna kod mačaka. Sa zanimanjem ćemo pratiti daljnja istraživanja i razvoj ove fascinantne teme u svijetu genetike i ljubitelja mačaka.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.